/ Областна администрация-Силистра
Под надслов „Каквото съм правил, в полза народу е“ премина тазгодишното тържество, посветено на 182-та годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски пред паметника му в Силистра.

Президентът цитира Левски: В републиката всекиму ще се държи сметка за делата

Проявата от няколко години на 18 юли организират в партньорство Община Силистра, Общински комитет „Васил Левски“ и  Общински клуб „Христо Ботйов“. В поднасянето на венци пред паметника на най-великия българин, за когото има легенди, че е пребивавал поне три пъти в Силистра на път за Букурещ, освен ръководители на Общината участваха зам.-областният управител Илиян Великов;общински съветници; Съюз на сержантите и офицерите от запаса, Военно окръжие Силистра, културни институти – РИМ, Регионална библиотека, ХГ и други.
 
На почетен караул пред паметника бяха деца от Клуб „Млади възрожденци - горди българчета“ към ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с ръководител Стоянка Димитрова, който е един от петте в областта по линия на Комитета „Левски“.

В програмата участваха трио „Елмина“ с ръководител Лилия Пейчева и единадесетокласничката Ивета Димитрова от Клуб „Млади възрожденци - Таньо войвода“, ръководен от Лиляна Николова от СУ „Н. Й. Вапцаров“.
 
Прекланяме се пред паметта на Апостола на свободата (СНИМКИ)

В област Силистра най-скоро изграденият паметник на Васил Левски е в град Главиница, дело на скулптора Йордан Колев, в момента директор на ХГ Силистра. В най-младия град на Крайдунавска Добруджа има училище, което носи неговото име.

Средно училище със същия патрон има и в град Дулово, където също може да се похвалят, че Дяконът е уважен с монумент. В Град Тутракан, където обичат да правят паметници на велики хора, сред които ген. Киселов и пълководеца Суворов - Левски също не е забравен.
 
От няколко години с голям фолклорен фестивал „На гости в село Българка - с български песни и танци“ НЧ „Васил Левски – 1941“ в селото отбелязва рождената дата на своя патрон Васил Левски. Културната обител е една от четирите в област Силистра, носеща името на Апостола на Свободата.