/ DarikNews.bg
Румен Петков предложи на БСП съвместно участие в предстоящите избори
100656
Румен Петков предложи на БСП съвместно участие в предстоящите избори
  • Румен Петков предложи на БСП съвместно участие в предстоящите избори
Председателят на ПП АБВ Румен Петков е отправил писмено предложение до председателя на ПП БСП Корнелия Нинова, за формиране на „солидна лява коалиция, която да създаде у обществото усещане за една реална перспектива и за способност да се управлява държавата по друг начин“. Това заяви в Плевен Румен Петков като припомни:

Депутатите се изпокараха за Изборния кодекс

„Ние от АБВ като политическа партия сме първите, които казаха, че този модел на управление е порочен като след това се присъединиха и други партии. Ние не държим на авторство, но държим да се структурира модел със средносрочна перспектива, като минимум под средносрочна перспектива разбираме изборите за европейски парламент, изборите за местни органи на самоуправление и извънредни парламентарни избори, каквито за нас няма съмнение, че ще има.

Румен Петков обясни, че акцентира върху местните избори, защото от създаването си в България, това е първият мандат на Левицата, без нито един кмет на областен център.

Корнелия Нинова вижда БСП като алтернатива на днешното управление

„Отговорността е голяма пред всички, но на първо място пред социалистическата партия като най-голямата лява организация е, да създаде атмосфера, която да позволи формирането на такъв перспективен формат, който да създаде усещането у българските граждани за реална, силна и мощна алтернатива“.

Предвид престоящо заседание на Висшия съвет на БСП в края на седмицата, Румен Петков коментира очакванията си относно предложението си, изпратено до Корнелия Нинова:

„Разбира се, ние не можем да чакаме до безкрай, но отговорността пред БСП в момента е огромна и ако действително желае отстраняването на ГЕРБ от власт и ликвидирането на този порочен модел на управление, БСП трябва да направи тази решителна крачка. Повтарям, че ние от АБВ не държим на авторство на идеята. Ние държим да се структурира формат от типа „Коалиция за България“.

Формат от партии, които участват в него на равноправна основа. Никога не сме претендирали за персонално участие в листи, никога не сме поставяли този въпрос пред политиката, напротив - считаме, че сега е моментът да постигнем общи и силни политически послания, като начало за една променяща се социална Европа и Европа на правовия ред", каза Румен Петков.

Изборни правила трябва да има едва след вота, смята Румен Петков

Според него, през последните няколко месеца Европарламентът е извършил „много груби посегателства“ върху правовия ред: „Не, че от тях ще произлезе нещо, но в очите на нормалния, цивилизован европеец, Европейският парламент показва, че международното право няма особена стойност“.

Относно предварителни разговори за съвместни действия с други политически сили, Румен Петков каза:

Нинова: Не е работа на БСП да определя кой е президентът на трета държава

„Водил съм разговори с редица политически и неправителствени организации, между които обединения блок на труда и „Грегьовден и личното ми убеждение е, че при едно позитивно, добре обосновано и добре мотивирано решение от страна на Социалистическата партия, имаме много голям потенциал да формираме коалиция, която да спечели и то убедително евроизборите.

Това не е само въпрос на Левицата, а е национален въпрос. Ако ние искаме да сменим този начин на управление, гражданите трябва да видят алтернатива, а проучванията показват, че в сегашния състав на Народното събрание, българските граждани не виждат тази алтернатива и очевидно, решението е друго“.