Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БГНЕС
БСП и АБВ призоваха управляващите да не взимат страна в конфликта във Венецуела. Според двете партии няма причина България да се меси в работата на друга държава.

България подкрепя EС и признава Хуан Гуайдо
 
Европа не е взимала единно решение по казуса с Венецуела, затова България не трябва да се намесва във вътрешните работи на друга държава. И още от позицията на лидера на БСП Корнелия Нинова: "Мисля, че не е работа на БСП да определя кой е президентът на трета държава и принципът ни е за ненамеса във вътрешните работи на трета държава, подобно на позицията на Секретариата на ООН, на половината европейски държави и на комисаря по външна политика на Европа".
 
Малко по-късно лидерът на АБВ Румен Петков също коментира темата: "Абсурден е въпросът една държава да признава президент, премиер, парламентарен избор. Това го няма никъде по света. За първи път сега група държави допуснаха да пренаписват изборни резултати на друга суверенна държава".

19 страни от ЕС признаха Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела
 
От БСП допълниха, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е заявил, че организацията няма да взима страна в спора за Венецуела.