/ БГНЕС
Корнелия Нинова вижда БСП като алтернатива на днешното управление
100436
Корнелия Нинова вижда БСП като алтернатива на днешното управление
  • Корнелия Нинова вижда БСП като алтернатива на днешното управление
ГЕРБ са десетгодишно минало и провалено настояще, а нашият разговор е за бъдещето. Тази теза застъпи лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на 49-ия Конгрес на партията.
На заседанието победата на евроизборите беше очертана като залог за влизането на властта. А обвиненията в пране на пари Елена Йончева беше посрещната с ръкопляскания и ставане на крака.
 

БГНЕС

Още в началото на конгреса лидерът на социалистите Корнелия Нинова започна с доклад, в който заля с критики властта - правителството мисли само за собственото си оцеляване, а Патриотите първи напускат потъващия кораб. И продължи: България е в клинична демографска смърт, установи се авторитарна власт, свободата на словото е потъпкана, заличава се разграничението на властите, народът е поробен от "свои", моделът ни убива, той не може да бъде кърпен, той трябва да бъде сменен.
 
Нинова: ГЕРБ са десетгодишно минало

Нинова подчерта още, че изпълнителната власт използва съдебната, за да прикрива корупцията и да наказва политическите си противници и даде за пример случая с Елена Йончева.
 

БГНЕС


След критиките Нинова посочи БСП като алтернатива на днешното управление.

Тя обеща мерки за справяне с демографската криза, да се подобри здравеопазването и образованието, да се възстанови държавността, отмяна на едноличната власт, която според нея се е установила, истинско разделение на властите, да се прекрати войната с президентската институция, да има еднакви правила за правене на бизнес, а българинът ще бъде свободен човек.
 

БГНЕС


Пред делегатите Нинова подчерта важността на предстоящите избори за европарламент и призова всеки да гласува.
 
Прокуратурата с доказателства, че Елена Йончева е знаела за престъпния произход на парите

В предизборната платформа на БСП за предстоящия евровот е записано, че кандидатите трябва да са против Истанбулската конвенция. Това е и една от интригите в червените редици - ръководството на партията е против документа, докато лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев го подкрепя.
 

БГНЕС


Малко преди началото на днешното заседание на конгреса той коментира, че "който опитва да копае окопи между БСП и ПЕС, стреля в крака си". По думите му в БСП има хора, които злоупотребяват с темата, но той нямал притеснения, защото е удар в празното пространство. Пред делегатите Станишев говори за постигнатото от евродепутатите, но не повдигна темата за Истанбулската конвенция.
 
Повдигнаха обвинение на Елена Йончева за пране на пари

Пред делегатите думата взе и Елена Йончева, която беше посрещната с ръкопляскания и ставане на крака.
 

БГНЕС


Разказвайки за боса на Сицилианската мафия, тя попита: "Какво направи босът на България за 10 години" и добави, че магистралите са далеч от европейските, няма свобода на словото, все повече хора са неграмотни, външните инвестиции намаляват. Според Йончева държавата се управлява от "режим на една шайка, на една престъпна група" и само БСП може да свали тази шайка.
 

БГНЕС


По време на заседанието на конгреса социалистите приеха "Визия за България", отчета за дейността на евродепутатите на БСП и предизборната платформа на партията за предстоящите избори за европейски парламент. Беше приета е декларация в подкрепа на Йончева, в която се казва "аз съм Елена Йончева".