Елена Йончева
Елена Йончева / БГНЕС, архив
Прокуратурата повдигна обвинение на Елена Йончева. Депутатът от левицата ще отговаря за пране на пари, потвърдиха за Дарик от държавното обвинение.
 
Цацаров поиска имунитета на шестима депутати
 
През ноември миналата година главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на шестима депутати, сред които и Веселин Марешки. Тогава стана ясно, че Елена Йончева ще бъде разследвана за пране на пари в особено големи размери, присвоени от вече фалиралата КТБ.

Делото срещу нея е започнало след сигнал от депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който е от същия избирателен район като социалистката – Хасково. Разследването се води от Специализираната прокуратура.

Цацаров поиска имунитета на Елена Йончева
 
Елена Йончева излезе с позиция във Facebook, че обвиненията са абсурдни. Парите са били използвани за филми, които са излъчени, както и за техника, която е налична.
 
„Обвинението, че работейки в периода 2012-2014 г. в Тв7 съм била финансирана по престъпен начин, е абсурдно. Това е периодът, в който заснех поредица от документални филми за войната в Сирия и действията на ислямистките организации в Алепо, за Турция и пълзящата ислямизация, за Украйна и началото на гражданската война. Филмите са излъчени, а техниката за тяхното заснемане и монтаж, както и за репортажите в пряк ефир, е налична“, коментира тя.
 
„Правителството и Бойко Борисов започнаха да използват създадената и контролирана от тях Специализирана прокуратура за сплашване, за заплаха, за публично унижение на своите противници. Опитват се да смажат тези, които показват как Шайката - тази организирана престъпна група, разграбва България. Това няма да ни спре“, пише още Елена Йончева.
 
 

Обвинението, че работейки в периода 2012-2014 г в Тв7 съм била финансирана по престъпен начин, е абсурдно. Това е...

Публикувахте от Elena Yoncheva в Вторник, 22 януари 2019 г.

Не закъсня и позицията на лидера на БСП Корнелия Нинова, която беше разпространена от пресцентъра на партията.

Стоя твърдо зад Елена Йончева и я подкрепям в желанието ѝ да търси истината“, заяви Нинова.
 
„На 20 юли 2017 г. прокурорът Иван Гешев представи документа „Общ поглед върху модела КТБ“ и обяви, че е установено финансиране на политици и че различни лица от политическия живот са получавали пари в брой по нареждане на Цветан Василев. Веднага изпратих писмо до специализираната прокуратура с искане да обявят публично имената на тези политици“, посочи Нинова.
 
„Днес е 22 януари 2019 г. - година и половина след моето искане, политиците не са оповестени, но е повдигнато обвинение на журналиста Елена Йончева за пране на пари. За мен няма съмнение, че това се прави заради нейните смели журналистически разследвания на кражбите на властта и приближените им фирми“, допълни още председателят на БСП.