Елена Йончева
Елена Йончева / БГНЕС
Атаката срещу мен започна след като поискахме независима експертиза на магистралите, коментира Елена Йончева
Специализираната прокуратура е събрала доказателства, които сочат, че Елена Йончева, обвинена за пране на пари, е знаела за престъпния произход на средствата и те са предмет на длъжностно присвояване, става известно от прессъобщение изпратено от прокуратурата. От своя страна тя категорично и многократно отрече обвиненията и определи ситуацията като атака и сплашване към нея.

Повдигнаха обвинение на Елена Йончева за пране на пари
 
Депутатът от БСП е обвинена в пране на пари в особено големи размери чрез извършени финансови операции с парични средства, присвоени от КТБ. Разследването беше инициирано след сигнал от депутати, че парите били прикривани чрез офшорна компания - "Далий Трейдинг Лимитид", което според прокуратурата е контролирано от Цветан Василев.
 
Йончева е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 000 лева. Прокуратурата е стигнала до извода, че тя е имала и помагач, който е посочен с инициали Б.М., на него също е повдигнато обвинение.
 
Йончева в качеството си на длъжностно лице - управител на "Офроуд" ООД, е получила по открити в КТБ две банкови сметки сумата от 333 000 евро и е спомогнала да бъде преобразувано това имущество в лично, като е знаела, че то е придобито чрез престъпление - длъжностно присвояване, обясняват от държавното обвинение.

Цацаров поиска имунитета на шестима депутати
 
Прокуратурата уточняват още, че първоначално не са успели да призоват Елена Йончева. Тя е била търсена на известните й адреси в София, включително и при майка й, но не е била открита. МВР са съдействали за откриването Йончева и на 16 януари й е била връчена призовка да се яви на в Следствения отдел на Спецпрокуратурата. От държавното обвинение уточняват още, че няма доказателства Йончева да е работила за ТВ 7. Тя е продавала филмите си на телевизията, а не е работила там.
 
Прокуратурата допълва, че дружеството "Офроуд" ООД създадено от фирмата на Йончева "Авторска телевизия" и "Далий Трейдинг Лимитид" към момента е без управител, тъй като Йончева е поискала освобождаването си, без имущество и без парични средства по банковите сметки.

След това обаче съдружниците не са назначили нов управител за повече от три месеца, затова в съответствие с разпоредбите на Търговския закон прокуратурата е поискала прекратяване на дружеството.

Цацаров поиска имунитета на Елена Йончева
 
Междувременно депутатът от БСП Елена Йончева отрече обвиненията в пране на пари.
 
„Обвинението, че работейки за телевизия ТВ7 през периода 2012-2014 г. и съм била финансирана по престъпен начин, е абсурдно. Това е периодът, в който заснех поредица документални филми за ТВ7 - за войната в Сирия, за Турция и пълзящата ислямизация, за Украйна и гражданската война. Средствата за тези филми за преведени през банка КТБ в период, когато даже държавата с нейните контролни функции не е могла да предвиди нейният срив. Обвинението, че съм знаела, че тези средства са с престъпен произход, е опит да бъда ангажирана със своята защита, а не с работата ми на депутат“, каза Йончева.
 
 

Обвинението, че работейки в периода 2012-2014 г в Тв7 съм била финансирана по престъпен начин, е абсурдно. Това е...

Публикувахте от Elena Yoncheva в Вторник, 22 януари 2019 г.

По думите ѝ тази атака е започнала, след като са поискали независима експертиза на българските магистрали.
 

„Правителството и Борисов вече използват създадената и контролирана от тях Специализирана прокуратура за сплашване, за заплаха, за публично унижение на своите противници. Опитват се да смажат всеки, който разкрива как шайката - тази организирана престъпна група - разграбва България“, посочи депутатът от БСП.
 
„Бих искала да ви уверя, че тази атака, това сплашване, тази репресия няма да ни спре“, завърши Елена Йончева.

Корнелия Нинова защити депутатите, подписали искане за ревизия на магистралите
БТА