Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БГНЕС
Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще предложи на Националния съвет на партията да приеме декларация-обръщение към българските институции и граждани в защита на четиримата депутати, подписали искането до Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за ревизия на строителството на магистрали, и на Елена Йончева и на Георги Михайлов, чийто имунитет беше поискан от главния прокурор. Това обяви Нинова пред журналисти преди началото на днешния пленум.

Камарата на строителите настоява за оставки на депутати от БСП
 
В началото на тази седмица депутати от "БСП за България" внесоха искане в АПИ да бъде извършена независима техническа експертиза на магистралите "Тракия", "Хемус", "Струма" и "Марица", Околовръстния път на София и пътя Видин-Кулата. От Камарата на строителите в България излязоха с позиция, в която настояват "депутатите Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски, които стоят зад искането за експертиза с внушението, че от българските магистрали се краде, да подадат оставки".
 
"Нито ще подават оставки четиримата, нито ще спрат да ходят на работа", обърна се Нинова към Камарата на строителите в България. Нещо повече - ще внесем отново подписката в АПИ със 79 подписа от всички депутати, не с четири, добави лидерът на БСП.

Цацаров поиска имунитета на шестима депутати
 
По думите й е абсолютно недопустимо в правова и демократична държава бизнес да поставя условия на депутати да не изпълняват основните си правомощия, да искат информация и да се борят срещу корупцията.
 
Относно поискания имунитет на Елена Йончева и Георги Михайлов, Нинова коментира, че това се прави заради техните действия като депутати, а нарушенията ще се доказват в съда.
 
"Президентът е прав като казва, че свободомислието се наказва. Не се само се наказва, то просто се тъпче", каза лидерът на БСП. По думите й се потъпкват основни човешки права и свободи. Свързвам цялата поредица от събития, които се случиха в последната седмица, но то не е само това - отново атака по делото на Светла Бъчварова, свалянето на имунитета на двамата колеги, заплахата от едрия бизнес, че няма да ни допускат до работа, защото искаме да проверим дали има нарушения или не, изказването на Цветан Цветанов, че служебният кабинет, който е конституционно разписан, е нещо вредно, посочи Нинова.
 
Помолена да коментира обръщението на президента Румен Радев, тя каза, че би се подписала под всяка дума, казана от него.
 
Лидерът на БСП коментира и заглавията за очакван "кървав пленум", "преврат" и "тежка битка със Сергей Станишев".
 
Корнелия Нинова съобщи, че заседанието на конгреса на БСП ще бъде през януари и от днешното гласуване на пленума зависи дали тогава ще бъде обсъдена промяна в устава и връщане на старото положение за избор на председателя на партията от конгреса. Тя каза още, че днес ще бъде одобрена процедурата и правилата за номинации на кандидати за евродепутати, а кой ще е водач на листата ще се решава догодина.

Хората правилно са по улиците и ние заставаме в подкрепа на техните искания, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с протестите в редица градове на страната срещу цените на горивата, повишаването на данъците и увеличаването на застраховката "Гражданска отговорност". Тя уточни, че това е позиция на Националния съвет на партията.