Румен Петков: Граничните полицаи са действали в рамките на закона
Румен Петков: Граничните полицаи са действали в рамките на закона / dariknews.archiv

Граничните полицаи са действали и в рамките на закона, и от гледна точка на законовите задължения, които имат, свързани с охраната на границата на България, която е външна на ЕС, и в защита на нашия национален интерес.

От това, което обяви главният секретар г-н Костов много личи, че става дума за добре организирана, организирано действаща група от 54 човека, на възраст между 20 и 30 години, добре подготвени и изключително здрави физически, което по никой начин не ги аташира към групата на бежанците. Тук ми се струва, че е много важно прокуратурата и следствието да приключат по най-бързия начин с досъдебното производство, свързано с изстрела във въздуха, и веднага да се започне работа по мотива и начина на достигане на тези хора на българска територия.

Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" бившият министър на вътрешните работи Румен Петков, който припомни предупрежденията си, че има опасност организирани групи от "представители на войнстващия ислям" целево да бъдат изпращани в Европа през България.

Няма едно дете, няма една жена! Това са 54 мъже, които горе-долу са се самоопределили за афганистанции, по думите на главния секретар, имат и такива външни белези. Физически изключително добре стоящи, противопоставили се на служителите на реда в България.

Трябва да си дадем сметка, че съставът на "Гранична полиция" е ограничен, а оградата по границата не е изградена по най-бързия начин, изтъкна Петков и припомни, че такава ограда е имало преди 22 години.