plevneliev
plevneliev / dariknews.bg
Лекция на тема „Лидерите на бъдещето” беше повод за среща на президента на Р България /2012-2017 г./ Росен Плевнелиев с млади хора в Плевен. Той подчерта необходимостта, политиците да изграждат силни институции:

„Вдъхновявам се от мъдростта и силата на тези политици, които са разбрали, че си силен единствео и само тогава, когато изграждаш силни институции, защото институциите са тези, които дават път на идеите на гражданите и са символа на успеха на обществото.

Мъдър е този лидер, който модернизира нацията си, който прави народа си по-свободен и щастлив“.

plevneliev
dariknews.bg

Плевнелиев каза, че по време на президентския си мандат е имал възможост да се срещне с голяма част от лидерите на планетата:

„За мен беше много важно да разбера, какво всъщност означава силното лидерство, кой е силният и мъдрият президент, държавен глава и лидер. Изводът за мен е, че успехът на един държавен глава или на един лидер не се мери по успеха на политиците, по размера на армията, по рейтинга и по медийния комфорт, с който той разполага. Успехът на един държавен глава се мери единствено с успеха на обществото, с успеха на обикновения човек. И както ми каза най-мъдрият лидер днес на планетата папа Франциск, важен е успехът на обикновения човек, който трябва да усети, че държавата е на негова страна“, каза Росен Плевенелиев.

Като свое обръщение към младите хора, към които беше насочена срещата, Плевнелиев, който беше в Плевен в качеството си на специален посланик на Американския университет в България каза:

„Аз искам първо, младите българи да имат смелостта да вземат живота си в собствените си ръце. Да не гледат на държавата само като удобно лично извинение за неуспеха на един или друг сънародник. Искам преди всичко, те да опитат. Могат да сбъркат, но е по-добре така, отколкото да седим комфортно в блатото по „андрешковски“ и да се замеряме взаимно с удобно миришещата кал в блатото. Искам да разчистим водата и да прогледнем напред и надалече. Искам да помогнем на младите да превземат собствената си държава, да влязат в институциите, и те да дефинират собствената си мечта, която ние да им помогнем да осъществят“.

plevneliev
dariknews.bg

Преди срещата си с младите хора, която се състоя в Арт център - Плевен, Росен Плевенелиев се срещна и с кмета Георг Спартански. Плевнелиев заяви, че ще окаже личната си подкрепа по отношение на предстоящата инвестиция на голяма немска компания в Плевен.