Режисьорът на българския филм “Раци” идва в Плевен за премиера
Режисьорът на българския филм “Раци” идва в Плевен за премиера / netinfo

 

Новият филм на Иван Черкелов, „Раци", ще бъде прожектиран едновременно в 22 града в страната на 25 и 26 февруари, съобщиха разпространителите от „КЛАС Филм". След всяка една прожекция зрителите могат да се срещнат с членове на творческия екип и актьорския състав. В Плевен премиерата на филма е на 26 февруари, а след нея зрителите ще могат да разговарят с режисьора на филма Иван Черкелов.

Тази едновременна премиера е важна стъпка към възстановяването на връзката между българското кино и българската публика в цялата страна, смятат организаторите.

Историята в „Раци" ни среща с двамата приятели Доката и Дебелия, опитващи се да изкарват прехраната си със случайни занимания и така се оказват въвлечени  в криминалната борба на две враждуващи бизнес групировки. Вкопчени като раци в примамките, които всекидневието непрекъснато предлага, героите сами определят съдбата си - изпълнявайки безобидни на пръв поглед поръчения, двамата приятели се озовават накрая един срещу друг.

В главните роли са популярните млади актьори Филип Аврамов и Валери Йорданов, а ролите на бизнесмените, които се  намесват случайно, но фатално в живота им, са изиграни от Рангел Вълчанов и Николай Урумов. Участват още Евгения Баракова, Красимир Доков и Слава Дойчева (Раша от новелата „Дървеният ангел" във филма „Обърната елха").

Световната премиера на „Раци" се състоя в рамките на състезателната програма на Московския международен филмов фестивал през юни 2009 г. Впоследствие филмът бе селектиран за участие в редица престижни фестивали по света, сред тях Карлови Вари, Сеговия и Мадрас. В София филмът бе показан единствено в рамките на Киномания.

В "Раци" Иван Черкелов остава верен на своя авторски почерк, който го очерта като един от най-самобитните режисьори на съвременното българско кино. Анкета на вестник „Култура" от 1993 г., в която участват 200 български критици, постави неговия дебют „Парчета любов" (1989) сред десетте най-добри български филма на всички времена, а „Обърната елха" (2006), реализиран в съавторство с Васил Живков, беше окачествен от пресата като „филмът, върнал международния престиж на българското кино".