biblio
biblio / dariknews.bg
Изложба, посветена на 165 години от началотона българската библиография, беше открита в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Плевен. В нея е показано най-доброто от сбирката „Библиографски указатели“ на библиотеката. Проследява се пътя на българската библиография, изминат през всичките 165 години от полагането на основите й.

biblio
dariknews.bg

Началото е положено през 1852 г. с първата библиография – „Списък на нововъзраждаемата българска писменост през 19-ти век“, с автор Иван Шопов. Изложбата проследява и библиографската продукция на библиотеките в страната, както и на Регионалната библиотека в Плевен.

biblio
dariknews.bg

„Мястото на библиографията днес е толкова важно, колкото и през изминалите години, защото тя е в помощ на всяка една научна разработка, изследване или по-задълбочено издирване и всичко това става с помощта на библиографите и самите библиографии“, каза Милена Арсова – библиограф в РБ“Христо Смирненски“ – Плевен.

Изложбата в Регионалната библиотека показва първото теоретично съчинение по библиография у нас, издадено през 1942 г. - „Пътят към книгите. Увод в библиографията" с автор Тодор Боров, както и Националната библиография на България в частите й Ретроспективна и Текуща национална библиография (също и първият „Библиографически бюлетин на книгите, списанията и вестниците" от 1897 г.).

biblio
dariknews.bg

Сред материалите, които могат да бъдат видени са част от притежаваните от Библиотеката отраслови и тематични библиографски указатели, както и био- библиографии. Тук е и самостоятелно издадената краеведска библиография „Библиография за Черно море и крайбрежието му", съставена през 1940 г. от Сава Иванов.
Видно място в изложбата, посветена на 165 г. от създаването на библиографията у нас заемат и библиографските издания на РБ - Плевен, сред които е първата библиография, издание на Регионалната библиотека - „Борбата за народна свобода в Плевенски окръг 1923-1944 г.”, съставена от Любен Дунчев 1955 г.

biblio
dariknews.bg