/ iStock/Getty Images
"Районният център по трансфузионна хематология в Плевен е приел първите 12 дарители на кръвна плазма от стартирането на тази нова дейност". Това съобщи д-р Анелия Цочева - директор на центъра.

Тя поясни, че има интерес за даряване на реконвалесцентна плазма. В центъра са подготвени два екипа да работят с дарителите като предварително се планира приемането по трима - четирима души.

Център за даряване на кръвна плазма отваря в Плевен (ВИДЕО)

"Повечето от желаещите досега са млади хора - на възраст 26-27-годишни", посочи д-р Цочева. По думите й, днес се е обадил в центъра 67-годишен мъж, който е заявил, че е напълно здрав и иска да стане дарител.

Ние не можем да нарушим закона, който позволява да се дарява кръв до 65-годишна възраст, затова му препоръчахме да бъде полезен на центъра като агитира други, по-млади хора, каза д-р Цочева. Тя изказа благодарност на хората, които се отзовават и подкрепят новата дейност на центъра в Плевен, обслужващ шест области от Северна България.

Кандидатите за дарители трябва да бъдат на възраст от 18 до 65 години, с положителен резултат от PCR тест, от който са изминали не по-малко от 40 дни и в момента се чувстват здрави, като състоянието им не налага прием на медикаменти.
БТА