leoni
leoni / dariknews
Предприятието ще отвори 2000 работни места в Плевен и ще заработи до края на 2018 г.
„Официалната церемония за “първа копка” на нашия завод в Плевен потвърждава стратегията за разширение на Леони в Източна Европа. Това е радостно събитие както за България, така и за нашата компания. Тук намерихме надеждни партньори и сме уверени, че ще изградим устойчив бизнес във вашата страна. Част от нашата мисия в региона ще бъде не само да сме полезни икономически, но и активно да допринесем за социалния му живот“, заяви Ралф Маус, директор оперативни дейности и производство в Леони, направление “Кабелни системи”.

leoni
dariknews

Инвестицията на най-големия производител в Европа и четвърти в световен мащаб на електрически системи, кабели и други компоненти за автомобили, е на стойност 32 млн. евро, от които 16 млн. евро са инвестирани в самата сграда и още 16 млн. евро в оборудване. Новата производствена база се очаква да започне функционирането си до края на 2018 г. и ще отвори между 2000 и 2500 нови работни места в региона.
 
Площта на завода в Плевен е 28 120 кв.м, от които около 14 000 са за производствени мощности. Останалата част ще бъде заета от съблекални, столова и зона за обучения. Пълният капацитет на завода ще бъде достигнат постепенно до 2020 г., според плана на адаптиране на пространството към нуждите на производството. Компанията вече започна да търси и наема специалисти по качеството, логистиката, контрол по производството, инженери, човешки ресурси, администрация, счетоводство и други.

leoni
dariknews
 

От Леони вярват, че откриването на производство в България е стратегическа стъпка в развитието на бизнеса им в Източна Европа.

От българска страна инвеститор и основен строител със сключен дългосрочен договор за наем е „Хоризонт-Иванов“, който е инвестирал в проекта 16 млн. евро. Светослав Богалински – директор „Бизнес развитие“, обяви, че “Днешният старт на строителството на този завод е плод на двугодишния ентусиазъм в работата на Хоризонт-Иванов. Благодарим на Леони за партньорството и доверието. Това е успех не само за нас като строително-инвестиционна компания, а и за България и Северозапада”.

leoni
dariknews
 

Сред присъстващите на официалната церемония за първата копка бяха също и вицепремиерът на Република България Томислав Дончев, който от сцената сподели, че “да бъдеш инвеститор изисква смелост” и поздрави компания Леони за правилното решение да изберат България като инвестиционна дестинация. “Подобни инвестиции създават дългосрочна промяна. И след като реиндустриализацията на Южна България вече е факт, е време това да се случи и със Севера. И тази тенденция ще промени България към по-добро”. (ВИДЕО)

leoni
dariknews

Към гостите адресира поздравленията си и Министърът на икономиката г-н. Емил Караниколов, който подчерта, че “най-важното за региона е, че тази инвестиция ще подобри пазара на труда, което ще се отрази положително на цялостната икономика на региона”.

leoni
dariknews
 

Кметът на Плевен г-н Георг Спартански беше категоричен, че “за подобно успешно начинание е необходимо добро партньорство между държавата и всичките й институции. Плевен се пребори с Ловеч, Пловдив и Видин за тази инвестиция. И вярвам, че нашият град е локомотивът, който може да изведе региона към една по-добра икономическа картина. Изключително съм благодарен на всички, които направиха това възможно. (ВИДЕО)

leoni
dariknews

Сред гостите на събитието бяхa още зам.-министърът на икономиката г-н Лъчезар Борисов, областният управител на регион Плевен г-н Мирослав Петров, председателят на общински съвет на Община Плевен г-н Мартин Митев, както и народни представители от Плевенски многомандатен регион, директорът на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, съветникът по икономическите въпроси на Немското посолство г-н. Хубертус Клинк, представители на местния бизнес и представители на местни и национални медии.

leoni
dariknews


„Леони България“ е 100% собственост на немската Leoni, водещ световен производител и доставчик на продукти, решения и услуги за енергия и управление на данни в автомобилния сектор и други индустрии. Leoni, публична компания разполага с 94 завода в 31 страни и около 88 000 служители.

Консолидираните продажби на компанията са 4,9 млрд. евро през 2017 г. Компанията присъства в Югоизточна Европа от повече от 15 години и има производствени бази в съседните страни Румъния и Сърбия. Местното управление на Leoni за България се представлява от Анджрей Амброзиак (Andrzei Ambroziak) - управителен директор и Елица Цанева - търговски директор.

leoni
dariknews


Строително-инвестиционна компания „Хоризонт-Иванов“ е инвеститор и основен строител на завода. Компанията вече 24 години извършва успешно дейността си на българския и международния пазар. Тя участва в строителството и реконструкцията на едни от най-големите индустриални и търговски сгради у нас и в чужбина. Управляващ директор на компанията е Борислав Иванов. Директор бизнес развитие е Светослав Богалински.

Част от завършените проекти с участие на „Хоризонт-Иванов“ са: София Еърпорт Център, метална конструкция на Нов терминал на Летище София, метална конструкция и покрив на зала „Арена Армеец“ в София, металната конструкция за олимпийския огън за Зимните игри в Сочи, завод на „Язаки България“ в Димитровград и др.

leoni
dariknews

leoni
dariknews