Проучиха състоянието на 102 читалищни библиотеки в Ловешка област
Проучиха състоянието на 102 читалищни библиотеки в Ловешка област / netinfo

Проучване на състоянието на библиотечната и читалищна дейност е извършено в 102 читалищни библиотеки в Ловешка област, съобщават от пресцентъра на общината.

Пет екипа от библиотечни експерти на Регионалната библиотека „Проф.Беню Цонев” и информационни специалисти са направили проучването чрез анкети, в периода от 23 юни до 15 август. То е по програма “Българските библиотеки - място за достъп до информация и комуникация за всеки”, която се реализира от май 2008 г. от Министерство на културата на Република България и Програмата на ООН за развитие. Според резултатите от анкетите в 80 % от случаите местната власт оказва пълна подкрепа в предоставянето и поддържането на материалната база на читалищата. Има и поддържани сгради, осъществили своите цели чрез участието в проекти и дарения, съобщи Мариана Иванова, координатор на програмата за Ловешка област.

Въз основа на резултатие, които се правят в цялата страна Звеното за управление на програмата ще състави програма, която да финансира библиотеките за техническо оборудване и повишаване на квалификацията на персонала. В момента се подготвят анкетите за проучване на обучението на персонала и през септември те ще бъдат разпратени в читалищните библиотеки на общинските центрове.