Проф.Горчев:Избирането ми за член-кореспондент на БАН е акт на съзидание на университета
Проф.Горчев:Избирането ми за член-кореспондент на БАН е акт на съзидание на университета / dariknews.archive

Плевенската академична общност с гордост обяви новоизбрания член-кореспондент на БАН проф. д-р Григор Горчев. Това стана на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен.

"Удовлетворен съм, но не го смятам като мой успех, а като акт на съзидание на висшето училище. Защитих номинацията и това ми дава стимул за понататъшна работа", сподели проф. Горчев.

Проф. Горчев коментира, че Българската академия на науките се променя и това вече не е Софийската БАН, а "тя се разширява се получва едно приобщаване, защото науката не е само в София.
Това, което става като политика е нещо много добро и е знак за пробив, защото до сега не е имало член-кореспонденти от другите градове в страната или ако е имало, те са били единици".

Проф. Горчев благодари на висшето училище в лицето на ректора проф. Томов и заяви, че ще продължи да работи за бъдещето на Медицински универитет - Плевен.

Ректорът на Медицинския университет проф. Славчо Томов сподели, че кандидатурата и избирането на проф. Горчев за член-кореспондент на БАН показват пътя, към който изобщо върви висшето училище и фактът показва, че посоката е правилната.

"За първи път МУ-Плевен има свой представител в БАН и това е още един знак, че БАН преосмисли нещата и ние вече заедно с академията вървим в една посока. Безспорен е фактът, че това е огромна заслугата на висшето училище, както и на личностните качества на проф. Горчев и ще продължим в посоката на иновации и всичко, което сме развили до сега", каза проф. Томов.

ПрофГорчевИзбирането ми за членкореспондент на БАН е акт на съзидание на университета
netinfo

"Време беше да се разчупи статуквото за това, науката и високите технологии да бъдат концентрирани на едно единствено място в страната. Този модел отдавна е остарял, той не работи и модерният свят е показал, че това е така и всъщност истинската наука и най-високите постижения се постигат не в централизираните институции", каза проф. Томов и отбеляза, че избирането на проф. Горчев за член-кореспондент на БАН, без съмнение издига още повече авторитета на висшето училище. Проф. Григор Горчев беше два мандата ректор на Медицински университет - Плевен, след което е удостоен за "Почетен ректор" на университета.