/ Gulliver/Getty Images, архив
В Плевен приключва първата фаза от кампанията за имунизация срещу COVID-19, съобщи д-р Илиян Минчев, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), цитиран от БТА.

Той уточни, че вече са поставени ваксини на 2085 желаещи от 2153-ма записали се. Общо това са около 30 на сто от близо 6200 медици, подлежащи на имунизация в региона.

Приключила е и ваксинацията в двата дома за възрастни хора в региона - в Бохот и в Долна Митрополия, както и в защитено жилище в Червен бряг.

Продължава кампанията сред учителите и непедагогическия персонал, допълни д-р Минчев. Към днешна дата е поставена ваксина на 290 от 875 изявили желание да се имунизират.
При персонала в социалните институции са поставени ваксини на 47 души от 86 желаещи, както и на 62-ма от 97 желаещи потребители на тези услуги.

Д-р Минчев добави, че са получили пета доставка от 123 флакона с ваксината на Pfizer-BioNTech срещу COVID-19, но голямо количество се очаква да пристигне в Плевен на 22-23 февруари.

Продължава тестването на учителите, като вече са преминали над 2000 души, каза експертът. По думите му са засечени 7 души с положителна проба за коронавирус. Тестването продължава в кабинета на РЗИ, където на ден преминават между 20 и 40 педагози и не педагогически работници.

От РЗИ са поставили срок на общо практикуващите лекари до 15 февруари да подготвят списъци на желаещи да се ваксинират в 4 и 5 фаза от кампанията - на хора над 65 години и на тези с хронични заболявания.
БТА