/ Pixabay
Общинският съвет на Плевен прие програмата за развитие на читалищната дейност за 2019 година за община Плевен. „За“ предложението гласуваха 34 от съветниците, 1 е „против“, 3 „въздържал се“.

ОбС-Плевен заседава по дневен ред от 34 точки

Документът е изготвен в изпълнение на Закона за народните читалища въз основа на направените писмени предложения от самите читалища за дейността им през 2019 година.

Годишната програма съдържа: анализ на ресурсите; цели и приоритети; развитие на любителското художествено творчество; осъвременяване на читалищните дейности и услуги; финансиране на дейностите в програмата; срокове, отчети и календар на дейностите.

Галерия Дарение „Колекция Светлин Русев" ще бъде със статут филиал на ХГ „Илия Бешков“

От документа става ясно, че на територията на община Плевен функционират общо 37 читалища. Общата им субсидирана численост за 2018 г. е била 104 бройки, а за 2019 г. тя е 105 бройки, от които една е предоставена тази година на читалище „Съгласие - 1869". Регионалният експертно-консултантски и информационен център "Читалища" се запазва с 3 бройки.

За 2019-а сумата за една субсидирана бройка е 9 490 лв., като завишението спрямо предходната 2018 г. е с 1 115 лв. и общо държавната субсидия сега възлиза на 996 450 лв. за 105 щатни бройки.

Предвидена  е и общинска субсидия в размер 15 000 лв. Разпределението на субсидиите става при строго спазване на Закона за народните читалища и изработените от Министерство на културата и съгласуван с Министерство на финансите и НСОРБ "Критерии за разпределението на годишната държавна и общинска субсидия за читалищна дейност" от 2015 г. Във връзка с това са изработени и вътрешни правила за разпределение на субсидията.

Общинският съвет одобри проект на споразумение за сътрудничество с ОД на МВР

В годишната програмата се посочва също, че в читалищата на територията на община Плевен членуват над 2 900 души. Съществуват около 60 постоянно действащи художествени колективи и над 30 временно действащи такива.

Сформирани са над 90 школи по изкуствата, клубове и кръжоци с над 1 300 участници в тях. Библиотечният им фонд е обогатен за година с над 2 900 библиотечни единици. Пълната Годишната програма за развитие на читалищната дейност за 2019-а в Община Плевен е част от днешното решение на Общинския съвет.