voden
voden / dariknews.bg
На встъпителна пресконференция в сградата на Община Плевен беше представено развитието по реализацията на проекта „Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“.
В срещата участваха кметът на Плевен Георг Спартански и ръководителят на проекта и управител на избраната след проведена обществена поръчка фирма „Проконсулт и Управление” ЕООД – София, инж. Петър Петров.

"От доста години този проект беше на вниманието на общините Плевен и Долна Митрополия и на Министерството на околната среда и водите и тъй като се финансира с европейски пари, дълги години не можеше да стартира поради уточняването на обемите от работа и финансирането им. В крайна сметка преди близо година, договорът беше подписан от съответния ресорен министър като за значението на договора говори и присъствието на министър председателя Бойко Борисов". Така кметът на Плевен Георг Спартански припомни накратко историята около Проекта за Воден цикъл в Долна Митрополия и Плевен.
Той каза, че предстои обявяване на нова поръчка за избор на изпълнител, което ще забави старта на дейностите, но според него няма да се отрази на сроковете за изпълнението им.

Инженер Петър Петров подчерта, че с изпълнението на проекта за Водния цикъл в Плевен и Долна Митрополия се преследват няколко цели като едната от тях е безспорно свързана с екологията – качественото пречистване и обезопасяване на водите, които след употребата им се вливат в река Дунав чрез реките в близост до Долна Митрополия и Плевен. Втората цел е повишаването на ефективността на поддържащите системи, които са свързани с водоснабдяването и канализацията. Там ефектът трябва да се изрази в драстично намаляване на загубите във водопреносната система, както и в значително подобряване на качеството на питейните води.

Инж. Петър Петров подчерта, че ефектът от реализацията на проекта Воден цикъл ще достигне до всеки един от общо 138 000 жители на района, който ще бъде обхванат от дейностите. Той уточни, че до всеки урегулиран имот ще бъде пуснато съответното водопроводно и сградно канално отклонение. След това съвместно с ВиК ще бъде направена цялостна система за свързване на потебителите, измерване и контрол на потреблението.

Пет са основните обособени части на проекта за Водния цикъл – Тръстеник-Долна Митрополия, Водният цикъл на Плевен, селата Ясен и Буковлък и реконструкцията и надграждането на Пречиствателната станция за отпадни води.
Създаден и договориран е График за изпълнението на проекта. Той предвижда организацията на дейностите по управлението му да се извършат в рамките на 36 месеца.
Бюджетът на проект „Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ е 117 150 300,52 лева, а срокът за изпълнението му е  30 юни 2024 година.