Православната църква чества Св. Силвестър
Православната църква чества Св. Силвестър / archive.dariknews

На втория ден от новата година, Православната църква чества родения в Рим Св. Силвестър. Негов учител във вярата и науката бил благочестивият презвитер Кирин.

С името на Св. Силвестър е свързано интересно предание. Магьосникът Замврий, който не бил привърженик на християнството, убива вол, прошепвайки му името на някакъв бог. Св.Силвестър разбира за това и кара магьосника да спаси животното, тъй като само Бог има право да дарява и отнема живот. Замврий не успява да спаси вола, но уповавайки се на своята вяра, Силвестър връща живота на животното. По тази причина той се счита за покровител на животните и най-вече на воловете.

Обичаят на този ден има очистителен характер и е свързан с чистене, ринене на тора от оборите, който не е изхвърлян от Коледа. Стопаните държат отключени портите, а в обора оставят пита, месо, вино за дружината. Мъжете го почистват, взимат каквото са им оставили и си тръгват, без да се обадят. Докато риначите чистят, никой от спотаните не трябва да излиза навън и да се обажда, защото се смята, че е на лошо.

Ако някой момък е обиден или отблъснат от любимото момиче, на Св. Силвестър той може да си отмъсти, като му върне обидата. Вместо да изрине обора, той хвърля още тор вътре. Ако това се случи, бащата бърза да изчисти срама още преди да е съмнало. Празникът завършва с голямо хоро на мегдана.

Традицията повелява на този ден, на трапезата да не се слагат свинско месо и сланина, за да бъдат здрави животните.