love4 r
love4 r / dariknews.archive
За 11-а поредна година Регионалният исторически музей в Ловеч провежда инициативата „Варошлийски вечери”. В дните до 21 септември са предвидени поредица от събития и изненади.
„Варошлийски вечери 2019” започнаха снощи с откриването на изложбата „Под лозницата. Лозата в битието на българина”. Мобилната експозиция е дело на Регионален исторически музей – Търговище. Тя ще остане да гостува на града и може да бъде разгледана до края на октомври, входът е свободен.
Денят на отворените врати в Етнографския комплекс на Регионален исторически музей – Ловеч, е днес. Гостите на комплекса са поканени на чаша вино и ще могат да разгледат Драсовата и Рашовата къщи, както и две фотоизложби, свързани с града – „Винопроизводството в Ловеч“ и „Площад „Тодор Кирков“ през годините“. Работното време е от 10 до 18 ч. В този ден експозицията на Етнографския комплекс ще бъде със свободен вход.  
На 21 септември (събота) от 10 до 18 ч. в изложбена зала „Покрит мост“ ще има забавни познавателни игри, свързани с гроздето, лозето и лозарството – за деца и всички любознателни посетители. Входът отново е свободен.
Вечерите се превърнаха в традиция за Ловеч в края на септември и за единадесети пореден път представят пред широката публика ловешката градска култура от края на ХIХ – началото на ХХ век във всичките й проявления – архитектура, нрави, обичаи, мебели, облекло и кухня, посочват от музея. Тази година акцентът е поставен върху един от традиционните за Ловешко занаяти – лозарството и производството на вино.
„Варошлийски вечери 2019“ са част от Европейските дни на наследството 2019 г. – съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия, която се провежда всяка година през септември в 50 държави, подписали Европейската културна конвенция. Събитието е от 25 години и има за цел хора от всички обществени сфери да опознаят и оценят културното си наследство. През 2019 г. Европейските дни на наследството са под надслов „Изкуства и развлечение“. Техен национален координатор е Министерството на културата.