pohod
pohod / https://holypath.eu/
През 2019 г. се навършват 550 г. от връщането мощите на св. Йоан Рилски от Търновград в Рилската света обител, което е позволило тази чудодейна светиня да бъде запазена и съхранена в днешна България, а днес свети Йоан Рилски да е тачен като покровител на българския народ.
Чудодейните мощи на свети Йоан Рилски в миналото са пренасяни и пребивавали в София, Естергом /Унгария/, Търново, за да бъдат върнати през 1469 г. в Рилския манастир. Българският поклоннически маршрут по пътя на пренасяне на мощите на светеца от Велико Търново до Рилската обител преминава през общините Велико Търново, Павликени, Свищов,  Левски,  Белене, Никопол, Плевен, Долни Дъбник, Луковит, Роман, Мездра, Враца, Своге, Нови Искър, София, Перник, Радомир, Дупница, Бобошево, Рила.
На територията на Община Плевен поклонническият пешеходен поход, ще премине през с.Мечка, с.Коиловци, с.Върбица, с.Брестовец и с.Тодорово в периода 8 -11-ти юли
Организатор на събитието е Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”, гр.Велико Търново и туристическо дружество „Академик–ВТУ”, гр.Велико Търново.
Съорганизатор на събитието /за втория етап/ и представител на Община Плевен е Общинският Туристически информационен център.
За участие и получаване на повече информация за отделните етапи на поклонническия пешеходен поход ”Светият път”, може да се посети интернет страницата: https//holypath.eu