По-малко от метър остава до критичното ниво на Дунав при Никопол
По-малко от метър остава до критичното ниво на Дунав при Никопол / Sofia Photo Agency

664 см е нивото на река Дунав при Никопол, за последното денонощие то се е покачило с 28 см, сочат данните от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав. Въпреки непрекъснатото покачване проблеми в града все още няма, каза за Дарик д-р Валерий Желязков, кмет на община Никопол.

Проблемите очакваме да започнат, когато водите достигнат и минат критичната точка от 750 см, допълни той. Д-р Желязков обясни, че в този случай се активизират подпочвените води и се пълнят мазетата на хората, а при ниво над 800 см долната част на града бива залята. "Два пъти на ден от "Гражданска защита" ми докладват какво е нивото, имаме и постоянна връзка с ОКИЦ Плевен", каза кметът на Никопол. Според него, изградената дига няма да издържи при евентуално наводнение и това веднъж вече е било доказано през 2006 г.

Валерий Желязков каза още, че са подготвени планове за евакуация на жителите на крайбрежната улица, ако се стигне пак до там тя да остане под вода. Подобен сценарий е проиграван през миналата година в съвместно учение, организирано от Община Никопол и "Гражданска защита", обясни д-р Желязков.