Плевенските математици закриха състезателната година
Плевенските математици закриха състезателната година / archiv.DarikNews

Преди връчването на грамотите на най-успешните състезатели през изминалата състезателна година, Диана Данова - председател на плевенската секция на Съюза на математиците, изказа своята благодарност към ръководствата на училищата, участвали в състезанията и които са се включили в дейностите на Съюза на математиците. На събитието, което се състоя на 3 юни в ХГ"Илия Бешков", директори и преподаватели от плевенски училища получиха специална награда - книгата "Преди забравата" на журналиста, пътешественик, филолог, историк и фотограф, Румен Стоичков.

Плевенските математици закриха състезателната година
netinfo

"Закриваме състезателната година след серия състезания в областта на математиката, информатиката и математическата лингвистика и днес отличаваме учениците, постигнали отлични резултати в състезанията, които бяха организирани както на общинско, така и на национално ниво", каза при откриването Диана Данова.

Плевенските математици закриха състезателната година
netinfo

По време на събитието беше връчена и една специална награда на ученика от 10-ти клас Любен Личев, който вече е част от националния отбор по математика и ще участва през лятото на международната олимпиада.

Плевенските математици закриха състезателната година
netinfo

Той е възпитаник на математическата гимназия в Плевен и това, че е само в десети клас е едно много добро представяне от гледна точка на това, че в националния отбор обикновено вклизат по-големи ученици.
Целта ни е да поощрим децата, които полагат усилия и имат такива смислени преживявания, като състезанията по математика, каза Диана Данова.

Тя обясни, че Съюзът на математиците в България е национална мрежа и той е организаторът на състезанията.
Участниците вече са получили своите награди по време на участията си в конкретните състезания, а на събитието в Художествена галерия "Илия Бешков" им бяха връчени грамотите с печата на плевенския съюз на математиците.

Учениците, които са участвали в състезанията са от НУ"Христо Ботев", СОУ"Пейо Яворов", СОУПетър Берон", "Стоян Заимов обаче, съвсем естествено преобладават участниците от математическата гимназия. Участват още училищата "Йордан Йовков", "Иван Вазов", "Отец Паисий", ГПЧЕ-Плевен.

Плевенските математици закриха състезателната година
netinfo

Диана Данова сподели, че преди три години Математическата гимназия отново е имала национален състезател в областта на математиката - Евгени Димитров - медалист от международна олимпиада по математика.
"Имаме и национални състезатели в областта на информатиката и понеже контролите за националната олимпиада по информатика, която ще класира участниците за международната олимпиада още не са минали, за сега не можем да кажем, дали няма да имаме успех и в нея.

Общо 82 деца участваха в поредните национални състезания по математика, информатика и математическа лингвистика.