/ iStock
Регионална библиотека "Христо Смирненски" в Плевен отбелязва с мултимедийна изложба 570 години от рождението на Леонардо да Винчи. Представянето на експозицията се състоя днес (15 април) като сред посетителите бяха осмокласници от Професионалната гимназия по механоелектротехника.

"Искаме да покажем на плевенчани и на посетителите на библиотеката една по-малко позната страна от личността на Да Винчи. Повечето хора знаят за него, че е предимно художник, но той е бил гениален изобретател, както и математик, археолог, музикант, архитект, един универсален учен и творец", каза пред БТА Ивелина Иванова от отдел "Изкуство" в плевенската библиотека. 

Изложбата включва презентация под формата на кратък филм за живота и изобретенията на Леонардо да Винчи, както и издания от фонда на библиотеката, свързани с неговото творчество. 

Експозицията "Леонардо да Винчи - универсалният гений" ще остане до Великден във фоайето на библиотеката. Предстои тя да бъде посетена и от ученици от други професионални гимназии в града. 
БТА