Плевенчани се поклониха пред паметта на Левски
Плевенчани се поклониха пред паметта на Левски / Дарик Плевен

 

Паметeн ритуал по повод 138-ата годишнина от гибелта на Васил Левски се състоя днес пред мемориала на Апостола в центъра на Плевен. Обилният снеговалеж и студеното време не попречи на плевенчани да се съберат пред паметника, за да почетат паметта на Дякона. Кой под чадър, кой под козирките на близките сгради, стотици възрастни и млади хора уважиха деня за преклонение пред великото дело на Левски. 

Плевенчани се поклониха пред паметта на Левски
netinfo

На паметния ритуал дойдоха депутати, представители на местната власт, представители на плевенски патриотични организации, граждани, младежи и ученици. Възпоменателният 19 февруари започна с панихида, отслужена от плевенски свещеници. Слово поднесе кметът на Община Плевен Найден Зеленогорски, който припомни, че в отдадения си на Отечеството живот Дяконът имаше своя религия - свободата. "Следвайки я неизменно, той се преклони пред кръста и револвера и изрече бунтовната клетва, станала съдба на всички българи  - "Свобода или смърт".

Плевенчани се поклониха пред паметта на Левски
netinfo

В националната ни памет Дяконът остана не само пример за подръжание, а онзи най-светъл лик, който пазим дълбоко в душата си и чрез който осъзнаваме своята принадлежност и своя дълг към Отечеството. "Времето е в нас и ние сме във времето", ни каза Апостолът, а времето му отреди безсмъртие с обичта на България". С дълбок поклон пред делото и паметта на Васил Левски, завърши словото си градоначалникът.

Плевенчани се поклониха пред паметта на Левски
netinfo

В знак на признателност пред паметника на Васил Левски бяха поднесени венци и цветя. Децата от хор "Звъника" припомниха последната песен, написани от големия поет и революционер Христо Ботев, по повод обесването на Васил Левски.

 

О, майко моя, родино мила,

защо тъй жално, тъй милно плачеш?

Гарване, и ти, птицо проклета,

на чий гроб там тъй грозно грачеш ?

 

Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,

затуй, че ти си черна робиня,

затуй, че твоят свещен глас, майко,

е глас без помощ, глас във пустиня.

 

Плачи! Там близо край град София

стърчи, аз видях, черно бесило,

и твой един син, Българийо,

виси на него със страшна сила.

 

Гарванът грачи грозно, зловещо,

псета и вълци вият в полята,

старци се молят богу горещо,

жените плачат, пищят децата.

 

Зимата пее свойта зла песен,

вихрове гонят тръни в полето,

и студ, и мраз, и плач без надежда

навяват на теб скръб на сърцето.

 

Плевенчани се поклониха пред паметта на Левски
netinfo