Плевен става домакин на форум за социалните услуги за деца за Северозападния район
Плевен става домакин на форум за социалните услуги за деца за Северозападния район / obshtina.pleven

Плевен да бъде домакин на форум за социалните услуги за деца за Северозападния район през втората половина на февруари 2015 г., обсъдиха по време на среща на 24 януари Ева Жечева - председател на Държавната агенция за закрила на детето, и кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

Ева Жечева беше в Плевен по повод двудневна Регионална среща за обмяна на опит между доставчици на нови социални услуги за деца, проведена в парк-хотел „Кайлъка". Срещата се провежда в рамките на проекта „Детство за всички", реализиран от Държавната агенция за закрила на детето. В нея частваха регионални координатори на „Детство за всички", представители на фондациите „Международна социална служба" и „Надежда за децата и домовете", както и на социални служби и домове за деца от Плевенска и съседните й области.

Намираме се в динамичен период на процеса за деинституционализация, което налага в екипност да обсъдим нови политики, успешни модели и практики в тази толкова отговорна дейност, посочи при откриването на форума г-жа Жечева. От особена важност е заедно да конкретизираме постигнатото, да откроим проблемите, предизвикателствата, перспективите.

Неминуемо срещаме трудности, но трябва да знаем, че качеството на този сложен и уникален процес зависи от всеки един от нас. Защото наша задача е не само да променим съдбата на всяко едно дете, ползващо социални услуги, а и да променим нагласите и отношението на цялото общество към реализацията на тази кауза. Съвременната модерна материална база е налице, необходими са компетентни и много мотивирани специалисти, осъществяващи грижата за децата, категорична беше г-жа Ева Жечева.