Оттеглят промените, предизвикали полицейското недоволство - протестът остава
Оттеглят промените, предизвикали полицейското недоволство - протестът остава / dariknews.archive

Правителството оттегля предлаганите промени в проектобюджета за догодина, които засягат служителите на МВР и които предизвикаха полицейски протести в цялата страна.

Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след свиканото тази сутрин извънредно заседание на Съвета за социално партньорство.

Диалогът със синдикатите продължава в понеделник.

Въпреки решението обаче планираният за днес национален протест няма да бъде отменен. Очаква се да се включат полицаи, пожарникари, надзиратели и военнослужещи. Ще бъдат отменени обаче проявите, планирани за следващата седмица.

Бъчварива определи днешния разговор като "едно сближаване на позициите ни със синдикатите".
"Обсъжданията се провеждат сега, защото нямахме предварителна информация за готвените промени", оправда се вицепремиерът.

Протестът на полицаите ще се проведе днес - 8 ноември, пред Народното събрание. Около 1000 души се очакват от Плевенско, 340 от Смолян. Участници ще има от Златоград, Рудозем, Мадан. От Пловдив се очакват около 250 души, от Бургас също близо 250 души, като оттам участие са заявили 5 автобуса, един от които ще бъде само със служители от „Пожарна безопасност". 200 души се очакват от Варна, 130 от Габрово.

До последно преди срещата тази сутрин униформените бяха категорични в исканията си за незабавно оттегляне на законопроекта на Закон за държавния бюджет в частта му, засягащ социалните права на служителите в сектор „Сигурност".

Началото на протестните действия е насрочено за 13.00 ч.

Полицейското недоволство започна във вторник, след като стана ясно, че в проекта за бюджет за 2016 г. се предвижда 20-те заплати, които взимат служителите в сектор сигурност при напускане, да бъдат намалени на 10, годишните им отпуски да се ограничат от 30 до 20 работни дни и социалните придобивки също да бъдат намалени.

Спонтанно се проведе и първият протест на полицаи на Орлов мост на 3 ноември.

Същия ден синдикатите в МВР проведоха среща с вътрешния министър Румяна Бъчварова и финансовият министър Владислав Горанов, след която стана ясно, че съвпадение в позициите няма. Още тогава Галентин Грозев лидер на Синдикален алианс „Сигурност" в МВР заяви, че за момента служителите в системата на МВР нямат никакво основание да се отказват от исканията си и подчерта, че така внесените предложения в законопроекта за държавния бюджет трябва да отпаднат незабавно.