NAP Pleven
NAP Pleven / dariknews.archive
От началото на 2019-та година отпада изискването при ползване на данъчните облекчения за млади семейства, за деца и за деца с увреждания да се представя писмена декларация от другия съпруга/съпруга/, съответно от другия родител, приемен родител, близък или роднина, че няма да ползва намалението за съответната данъчна година.
Това обясни на годишната си среща с медиите директорът на плевенския офис на НАП Цветомила Потурлиева.
Тя каза, че това обстоятелство вече се декларира във формуляра на данъчната декларация от декларатора. В тази връзка в закона са въведени текстове, че при неправомерно ползване на облекчението от двамата съпрузи, респективно пълният размер на данъчното облекчение за деца/деца с увреждания е ползван от повече от едно лице, всяко едно от лицата ще дължи частта от данъка, съответстваща на ползваното облекчение.
Предоставя се възможност, данъчното облекчение за деца/деца с увреждания  да се ползва и от двамата родители, съответно приемни родители, близки и роднини когато доходите на единия не са достатъчни, за да се ползва пълният размер на данъчното облекчение, обясни още Цветомила Потурлиева.