/ БГНЕС, архив
С гласовете на 37 от общинските съветници на днешната сесия беше решено Наредба № 6 на Общински съвет-Плевен, за регистрацията и отглеждането на кучета на територията на общината, да бъде отменена.

Общинският съвет прие промени в наредбата за общинските горски територии

Предложението за това беше направено от кмета Георг Спартански. В мотивите е записано, че във връзка със зачестилите протести на прокурори срещу наредби на общинските съвети и извършен преглед на съдебната практика е установено, че част от местните наредби регламентират обществени отношения, които са уредени в нормативни актове от по-висока степен и в този смисъл не е необходима допълнителна регламентация.

Спартански: Успешното сътрудничество и добрата реклама ще привлекат туристите в Плевен/СНИМКИ/

Г-н Спартански даде пример с Враца, където по дело от подобен характер се е произнесъл Върховен административен съд и е прогласил нищожност на тяхната наредба. В мотивите на съда подробно са изложени аргументите относно липсата на материална компетентност на Общинския съвет да регламентира отношенията, свързани с придобиването, регистрацията и отглеждането и размножаването на кучета.

Регистрацията на кучета се извършва съгласно Закона за защита на животните, а реда за регистрация, както и задълженията и отговорностите на собствениците на домашни любимци, е регламентиран в раздел IV на закона за ветеринарномедицинска дейност.

Георг Спартански: Всички сме в една лодка и трябва да гребем в една посока

Причините, които наложиха приемането на наредба за отмяна на Наредба 6, са липсата на законова делегация за приемане на наредба, уреждаща придобиването, регистрацията, отглеждането и размножаването на кучета.

Освен това, е необходимо да се отстрани противоречие с нормите на Закона за нормативните актове. Целта е избягване на съдебна процедура по протест на Окръжна прокуратура-Плевен и спестяване на общинския бюджет на финансови разходи за съдебни разноски.