Откриха първата клиника по роботизирана онкогинекологична хирургия
Откриха първата клиника по роботизирана онкогинекологична хирургия / netinfo
Първата в Югоизточна Европа клиника по роботизирана онкогинекологична хирургия откри в Плевен президентът Георги Първанов. В клиниката вече се извършват операции с четириръкият робот „Да Винчи”.

Внедряването на авангардната технология отрежда не догонваща, а изпреварваща роля на България в областта на медицината, каза държавният глава в Плевен.

Той отбеляза, че новата апаратура с робота „Да Винчи” е върховно постижение и истинска революция за развитието на миниивазивната хирургия. Според Георги Първанов изграждането на нова клиника е пример за перфектното взаимодействие между академичната общност и държавните институции.

Държавният глава подчерта, че това е повод за национална гордост и национално самочувствие. По думите му в Плевен е създаден център, по който ще се равняват останалите и в него ще се подготвят висококвалифицирани специалисти не само от страната, но и от чужбина.

Според председателя на парламентарната комисия по образование и наука Лютфи Местан, който също беше в Плевен, телекомуникационният център е етикет на държавната политика в областта на ивазивната медицина