/ iStock/Getty Images
Част от отпадъците от акумулаторни батерии, открити на 1 юли 2020 г. в землището на Червен бряг, са внесени от Словакия и Румъния. При извършения оглед под ръководството на Специализираната прокуратура в силажни ями на бивше ТКЗС бяха открити над 30 тона отпадъци, част от които генерирани от търговско дружество, собственост на обвиняемите братя Бокови. Това съобщиха от прокуратурата.

Втори ден изравят загробените отпадъци край Червен бряг

Първоначалните данни сочат, че отпадъците включват части от акумулаторни батерии, които по външни белези могат да се определят като опасни. В района бяха измерени ниски нива на радиация, които според експерти не са опасни за здравето и околната среда. Има основания да се предполага, че отпадъците са били загробени там преди около 4-5 години. Според първоначалните данни те не подлежат на последваща преработка.
 

Червен бряг боклуци
пресцентър, Прокуратура



Такива отпадъци, загробени в изкопни ями с дълбочина 3 метра, са открити и в землището на село Рупци, община Червен бряг, област Плевен. Предстои установяването на тяхното количество, произход и съдържание.
 

пресцентър, Прокуратура



Действията по разследването в землището на града продължават. Ще продължат и действията на прокуратурата на територията на всички общини в страната, където има вероятност да са незаконно загробени опасни отпадъци.

Прокуратурата на Република България няма да позволи страната ни да бъде сметище, и по думите на главния прокурор Иван Гешев - безотговорни бизнесмени да тровят децата и природата ни.
 

Червен бряг боклуци
пресцентър, Прокуратура

пресцентър, Прокуратура

пресцентър, Прокуратура