Отбелязваме 133 години от Плевенската епопея
Отбелязваме 133 години от Плевенската епопея / Dariknews.bg

Плевен чества днес бележитата историческа дата 10 декември - Ден на признателност към загиналите за освобождението на града и 133-та годишнина от Плевенската епопея. В тържествата, организирани от Общината, ще участва председателят на парламента Цецка Цачева.

В 10.45 часа на пл. "Възраждане" тя ще приеме рапорта на началника на почетния караул на Пета Механизирана бригада Плевен. Парламентарният шеф ще присъства и на панихидата в памет на загиналите за освобождението на Плевен, която е планирана за 11.00 часа, както и на церемонията по поднасяне на венци и цветя пред Параклиса-мавзолей "Св. Георги Победоносец" - половин час по-късно.

Цецка Цачева ще уважи и откриването на обновената улица на цветята на ул. «Бъкстон» в 12.00 часа. След това ще бъде гост на празничния концерт с участието на плевенска филхармония и Общински хор "Гена Димитрова". Той е с начало в 12.30 часа в Драматичен театър "Иван Радоев".

Участие в тържествата днес са потвърдили още представители на дипломатическите мисии на Русия, Румъния, Украйна, Беларус и Молдова, както и на Генералното консулство на Русия в Русе. По покана на кмета на Община Плевен Найден Зеленогорски във връзка с 10 декември на посещение в града ни са официални делегации от побратимените градове Ростов на Дон, Русия, и Кавадарци, Македония.

По повод бележитата историческа дата ВМРО-БНД организира факелно шествие в града. То ще започне от 18.00 часа в началото на Старата главна и ще стигне до площад «Възраждане». По повод честването в Плевен ще бъде и зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в Столичния общински съвет Ангел Джамбазки.