/ dariknews.archive
Със споразумение, постигнато в хода на съдебното производство, 59-годишният мъж се е признал за виновен за извършени от него две престъпления: производство на огнестрелни оръжия без да има право по закон и без издадено разрешение, и държане на голямо количество огнестрелни оръжия и боеприпаси без да има за това надлежно разрешение.

Полицаи задържаха „производител“ на пушки (СНИМКИ)

В хода на разследването било установено, че осъденият притежава специални знания и умения в областта на стругарството, металообработването и дървообработването. Той използвал тези знания за преправянето и произвеждането на самоделни огнестрелни оръжия.

В гаражното помещение на обитавания от него имот той оборудвал импровизирана работилница, където произвеждал самоделните оръжия. Във въпросния гараж осъденият държал различни метални и дървени части и предмети, които използвал в процеса на производство. Произведените от него оръжия той  предоставял и на трети лица.

През периода 01 януари - 19 юни, той произвел 9 броя пушки, които според назначената балистична експертиза са технически изправни и годни да произвеждат изстрели.

В хода извършените процесуално следствени действия, в дома и гаража на осъдения, освен произведените от него пушки са намерени и боеприппаси - 573 - петстотин седемдесет и три броя патрони

За извършените престъпления по смисъла на чл. 337, ал. ІІІ във вр. с ал.І  и чл. 339, ал.ІІ във вр. с ал.І от Наказателния кодекс на Република България на осъдения е наложено едно общо най-тежко наказание 5 години „Лишаване от свобода“, изтърпяването, на което и отложено с петгодишен изпитателен срок.

Освен това се е предвидено в срока  изпитателния срок осъдения да пробационна мярка - задължителна регистрация по постоянен адрес. Одобреното от съда Споразумение има сила на влязла в сила присъда и подлежи на незабавно изпълнение.