Освободиха шефа на БАБХ заради скандал за рекет с производител на дюнери, свързан с Плевен
Освободиха шефа на БАБХ заради скандал за рекет с производител на дюнери, свързан с Плевен / dariknews.archive

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните/БАБХ/ проф. д-р Пламен Моллов е освободен от длъжност от министър-председателя Бойко Борисов по предложение на министъра на земеделието и храните Десислава
Танева. Това съобщава пресцентърът на министерството. Също по предложение на министър Танева, премиерът назначи на поста д-р Дамян Илиев, се посочва в съобщението.

Производител на дюнери обвини Агенцията по храните в рекет

Производител на дюнери и пилешко месо се оплака, че представител на Агенцията по храните го е рекетирал с такса „спокойствие" от 10 000 евро на месец. Ако не ги даде, бил заплашен, че ще му бъдат създадени проблеми и предприятията му ще бъдат затворени. От Агенцията по храните обаче отрекоха тези обвинения.

„След като миналата година отказахме да платим тези пари, започнаха непрестанни проверки и затваряне на нашите производства едно след друго, често пъти на формални основания, като отсъствие на каквото и да е съоръжение за топла вода. Това е абсурдно - ако ние нямаме такова, как изобщо сме регистрирани по Закона за храните", каза пред Нова телевизия Биляна Томова, мениджър „Бизнес развитие" във фирмата.

В отговор на обвиненията директорът на Агенцията по храните Пламен Моллов заяви, че те са монтирали такива съоръжения веднага след проверката.

„Има направена вътрешна проверка, както и от външни органи и тя не е доказала тезите на г-н Аладин. Ако той има доказателства, да ги извади на масата. Аз сам ще взема всички мерки и ще уволня тези служители", заяви Моллов.

Основателят на веригата за дюнери Аладин Харфан обаче твърди, че той лично е имал среща с Пламен Моллов, който го е рекетирал за парите.

„Той дойде да ме попита какво да направи, за да му върви производството и да не го контролирам", заяви от своя страна Моллов.

„Ние нямаме против проверките от агенцията, а корупцията там. Няма констатация за недоказан произход на суровината", коментира Томова.

По повод снимките, разпространени от Агенцията по храните, на които се виждат червеи в месото, тя заяви, че те са лъжа и призова да бъдат показани протоколите от проби, извършени в лаборатория на агенцията и които показват, че проблем с продукцията няма. Томова поясни, че констатацията за наличие на червеи е в кошчетата за боклук.

„Липсва каквато и да било гаранция за продукта, който е произведен - дали е от здраво месо. Аз се грижа за здравето на хората и това ми е функцията по закона. Сигнал дойде от Икономическа полиция за незаконна преработка на месо. Ние направихме съвместна проверка заедно с НАП, които проверяваха укриваното на ДДС от тяхна страна", коментира Пламен Моллов.

Аладин Харфан е собственик на „Агропласмент и търговия" - Плевен и преди време инвестира значителни средства за построяването на МОЛ в Плевен, но не успя да го довърши и банката кредитор го продаде.