Общинските съветници в Ловеч заседават пак за столичния боклук
Общинските съветници в Ловеч заседават пак за столичния боклук / netinfo

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев е внесъл предложение в Общинския съвет за даване на съгласие за сключване на договор между Община Ловеч и Столична община с предмет „Приемане и депониране на твърди битови отпадъци, генерирани на територията на Столична община”. Днес общинските съветници трябва да вземат окончателно решение дали дават съгласието си за сключването на този договор.

В предложението на кмета на Ловеч са посочени основните клаузи в проекто-договора, които задължително трябва да бъдат включени, за да се защитят икономическите и екологичните интереси на Община Ловеч. Предвижда се Ловеч да даде съгласие за депониране еднократно и окончателно на 50 000 тона балирани битови отпадъци. Приемането им да стартира след въвеждането на депото в експлоатация и след приключване на процедурата по избор на оператор на депото.

Заложена е клауза Министерството на околната среда и водите да финансира с 13 270 000 лева дейности, свързани с нормалното функциониране на депото и подобряване на екологичното състояние на Ловеч. От тези средства 1 800 000 лв. са за предварително закупуване на техника – 2 булдозера, челен товарач, мотокар, компактор, шредер за раздробяване на твърди битови отпадъци.

1 950 000 лева са за рекултивация на съществуващото градско сметище, за което община Ловеч разполага с актуализиран работен проект. За закупуването на съоръжение за предварително третиране на отпадъците на принципа на механично-биологично третиране са поискани 5 милиона лева.

400 000 лева са за закупуване на два камиона със полуремаркета до 120 куб.м за транспорт на битови отпадъци от общините Летница и Угърчин и един брой автометачна машина на стойност 270 000 лв. за община Ловеч. 1 350 000 лв. са необходими за основен ремонт на общински път, по който ще преминават камионите с битовите отпадъци.

Ловеч иска и 2 500 000 лева от Министерството на околната среда и водите за доизграждане на канализация и пречиствателна станция на квартал Продимчец и основен ремонт на улици.

В проектодоговора е предвидено цената на тон приет и третиран твърд битов отпадък да е в размер на 23 лева на тон без ДДС. Контролът по отношение на вида и състава на отпадъците ще се осъществява от оператора на депото.