/ dariknews.archive
Въвежда се точкова система за кандидатстващите за общинския жилищен фонд на база обща оценка по четири показателя - заетост, образование, семейно положение и здравословно състояние
С 31 гласа „за“, 5 “против“ и 3 “въздържал се“ Общинският съвет на Плевен прие новата Наредба №18 за реда за управление, ползване и разпореждане с общински жилищни имоти.

ОбС-Плевен заседава по предварителен дневен ред от 42 точки

Проектът вече беше внасян два пъти на заседания на местния парламент, като за днешната сесия той бе актуализиран с всички допълнения и забележки от предходните обсъждания. И днес по него бяха правени промени в залата.

В началото на новата Наредба №18 са посочени условията, на които трябва да отговарят лицата, кандидатстващи за общинско жилище. Едно от тези условия е да не са осъждани за престъпления от общ характер, освен ако не са реабилитирани.

С новата наредба в Община Плевен се въвежда точкова система за кандидатстващите за жилища от общинския жилищен фонд. В чл.5, ал.2 е записано, че подреждането на лицата, семействата и домакинствата в една и съща група ще се извършва на база обща оценка по четири показателя - заетост, образование, семейно положение и здравословно състояние. Критериите ще се прилагат за всеки от пълнолетните кандидати, като максималните точки са 100.

„Екопак” подкрепя Община Плевен в почистването на града

По критерий „Заетост“ безработен по-малко от 12 месеца, регистриран в Бюрото по труда в Плевен, ще получава 30 точки, работещ - 27 точки, пенсионерите - 16, а продължително безработните - 4 точки.

По критерий „Образование“ картотекираните за жилище с висше образование ще получават най-много точки - 30, тези със средно - 24 точки, с основно - 18 точки, с начално - 12, а без образование - 6 точки.

По критерий „Здравословно състояние“ е записано, че лица с трайни увреждания с над 90 % намалена работоспособност ще получават 20 точки, със 71 и над 71 %  намалена работоспособност - 14 точки, а с под 71 % намалена работоспособност - 8 точки. Ако в семейството има повече от един човек с увреждания, ще се дават 6 точки.

По критерий „Семейно положение“ най-много точки - 20 ще получават вдовец или вдовица с едно или повече деца. За семейство с едно или повече деца точките са 17 /като тук се изключва фактическото съжителство/, за самотен родител – 14 точки, домакинство с едно или повече деца – 11 точки, семейство без деца - 8 точки. Самостоятелно живеещи лица в трудоспособна възраст ще получават 5 точки.

Наредба за общински жилищни имоти ще бъде гласувана на сесия на Общинския съвет

Всяко едно от обстоятелствата по посочените четири критерия ще се проверява от комисията, която разпределя общинските жилища. При равен брой точки се предвижда предимство на по-продължителната по време картотека.

Промените са с оглед по-справедливото задоволяване на жилищните нужди на гражданите и необходимостта от задържане на млади хора в общината, мотивират се вносителите на проекта общинските съветници Петя Василева и Йордан Грижов.

Друга важна промяна в нормативния документ е в условията за продължителност на ползване на даденото под наем общинско жилище, както и условията за неговото закупуване.

В тази част са изброени и 18 точки, които регламентират прекратяване на наемните правоотношения. Една от тях е, че ще се прекратяват наемните правоотношения с наематели, които имат влязла в сила присъда за престъпление от общ характер, както и с такива, които ползват жилището не по предназначение и системно нарушават добрите нрави и обществения ред.

Наемното правоотношение ще се прекратява със заповед на кмета на Общината, в която ще се посочва основанието и срока за освобождаване на жилището, който не може да бъде по-дълъг от 1 месец.

Заповедта ще може да се оспорва пред Административен съд, като жалбата не спира изпълнението й, освен ако съдът не разпореди друго. Новата Наредба №18 влиза в сила от 1 май.