Общински фолклорен ансамбъл „Ловеч” набира средства за изяви зад граница
Общински фолклорен ансамбъл „Ловеч” набира средства за изяви зад граница / netinfo

Общинският фолклорен ансамбъл „Ловеч” с главен художествен ръководител Валентин Барашки e получил покана за участие в Дните на българската култура в Австралия. Поканата е отправена от Българо-австралийското дружество „Родина” в Мелбърн.

От българската общност в щата Виктория в Австралия са заявили желание да популяризират ловешкият ансамбъл и да организират концерти освен в Мелбърн и в други градове. Отправена е и покана за участие в международния фестивал в Канбера, който ще се проведе през февруари 2009 г. Той се организира под егидата на Правителството на Австралия в Канбера и е ежегоден многонационален фестивал. Целта му е да се представят обичаите, традициите и изкуството на различните народности, които съжителстват на територията на Австралия. Специализирана комисия извършва предварителен подбор и избира участници от десетки държави.

Първото българско участие на фестивала е през 2006 г. и е организирано от Българското посолство в Канбера, с помощта на българо-австралийските дружества. За финансовото обезпечаване на пътуването ансамбълът има необходимост от средства и затова се обръща към ценителите на народното творчество и всички, които имат възможности, за подкрепа. Желаещите да помогнат могат да се свържат с хореографа на състава Маргарита Атанасова на e-mail: margaritastoicheva@yahoo.com и GSM 0888757557.