darvo
darvo / dariknews.archive
Върху общинска земя с площ почти 3 дка в Троян беше създадена ябълкова овощна градина, съобщават от пресцентъра на администрацията. Целта е плодовете от нея да задоволяват изцяло нуждите на обединеното детско хранене в общината.
В новата овощна градина са засадени 556 дръвчета. Градината е оградена, в момента се изгражда опорна конструкция, върху която ще се формират корони стройно вретено на засадените ябълкови дръвчета. Предстои монтиране на поливна инсталация.
Очакванията са бързорастящите дръвчета на третата година да встъпят в плододаване (за разлика от конвенционалните, които дават плод след петата година) и първите добиви да бъдат по 500 кг от декар. По данни на специалисти максималните добиви от сорта достигат до 7 тона ябълки от декар. Без да проявяват прекален оптимизъм, общинарите очакват при встъпване в оптимално плододаване на 4-5 година добивите да достигнат около 3,5 тона от декар, като от цялата градина се очакват над 10 тона ябълки.
При приблизителна нужда на детските заведения в общината от около 6,5 до 7 тона ябълки предвижданият добив изцяло ще задоволи нуждите на най-малките жители на общината от тези здравословни плодове.
Предстои изграждане на складова база с хладилни инсталации, където ще могат да се съхраняват плодовете при оптимални условия за дълъг период от време.
По съображения за сигурност община Троян умишлено не споменава точното местоположение на новата ябълкова градина, тъй като в съседен имот са откраднати всички фиданки на собственика на новосъздадена овощна градина.