/ iStock/Getty Images
Община Плевен търси фирма, която да осъществява дейността по разделното събиране на отпадъци. Това съобщи кметът Георг Спартански.

Поводът за неговия коментар са питанията на плевенчани, предимно чрез социалните мрежи, за това къде изчезнаха контейнерите за разделно сметосъбиране в града.

"Фирма "Екопак" имаше договор, по силата на който разполагаше и обслужваше трицветните контейнери за разделно събиране на отпадъци от 15 години. Поради недостатъчно добре вършена работа, по преценка на ръководството на Община Плевен, с тримесечно предизвестие в средата на септември тя бе уведомена, че договорът ще бъде прекратен", обясни кметът.

В област Плевен над 12 000 са одобрените заявления за помощи за отопление

"Правим това, защото искаме услугата да е по-качествена и по-добре извършвана, а не градът да остане без разделно събиране на отпадъците", добави той. От общинското ръководство са изпратили писма с покана до фирми, които се занимават с такава дейност на територията на страната.

В тях са посочени и какви ще са очакванията на Община Плевен - разделно сметосъбиране да има и на територията на град Славяново, какви да са контейнерите, начинът, по който ще се извозват отпадъците и ще се третират пространствата около съдовете за смет.

Условия, които според кмета, ще гарантират по-добра услуга и екологичен ефект от нея. Спартански поясни, че разделното сметосъбиране е абсолютно безплатна услуга за Общината.

За своя сметка фирмите разполагат контейнерите, събират и транспортират отпадъците. Приходите от дейността им се генерират от това, че производителите на опаковки плащат продуктови такси, както и от реализиране на разделно събрания материал, който се предава за вторична употреба.

"Усилията на Общината са насочени не към прекратяване на дейността по разделно събиране на отпадъци, а към повишаване на качеството и ефективността на услугата", категоричен бе Спартански.
БТА