Областният ще запознае правителството с критичната ситуация в Телиш
Областният ще запознае правителството с критичната ситуация в Телиш / obl.admin.pl

Жители на плевенското село Телиш блокираха за повече от два часа главния път Русе - София в района на населеното място. Протестът им бе против изграждането на бежански лагер в бившето военно поделение. Хората настояваха да получат информация лично от областния управител на Плевенска област. Това съобщиха от Областна администрация - Плевен.

След пристигането на Илиян Йончев, хората се съгласиха на диалог в центъра на селото и освободиха ключовия пътен участък. Местните жители обаче бяха категорични, че не желаят настаняването на бежанци в Телиш. Организаторите на протеста бяха подготвили декларация, в която изразяват категоричното си несъгласие с превръщането на бившето военно поделение в бежански лагер.

Кметовете на населените места в община Червен брят също излязоха с декларация, в която те заявяват, че не са против оказването на хуманитарна помощ под каквато и да е форма, но са против „информационното затъмнение", при което според тях се извършва подготовката за настаняването на бежанците.

Продължилите няколко часа бурни дебати допълнително ескалираха напрежението в селото. Хората настояваха да се щурмува сградата на бившето военно поделение и тя да бъде окупирана. Някои заплашиха и със самозапалване.

Местните жители приеха да прекратят протеста, след като областният управител успя да договори днес машините и хората на територията на обекта да спрат работа. Той увери всички, че утре ще се срещне с ръководството на МВР, като ще покани в разговорите да се включат и народни представители от Плевенска област.

На срещата ще се настоява да се гарантира, че приемателния център ще е от закрит тип, че ще има денонощна полицейска охрана, че ще се разкрие медицински център за оказване на помощ на настанените и предотвратява разпространението на епидемии, че лагера ще обитават единствено и само сирийски бежанци, а не незаконно пребиваващи в страната чужди граждани, че предвидените работни места ще бъдат предложени на жители на село Телиш или община Червен бряг.

Областният управител Илиян Йончев пое ангажимент да запознае подробно правителството с критичната ситуация в село Телиш и с декларациите на протестиращите и на кметовете.