salimova
salimova / Vasil Antonov
На 22 декември 2018 г. завърши силният международен фестивал по шахмат в Задар - Хърватия. Огромна радост на българския шахмат донесе представянето в "А" турнира за състезатели с рейтинг над 2200, където блестящо се представи 15-годишната Нургюл Салимова. С резултат 6 точки тя покри едновременно норма за международен гросмайстор за жени и за международен майстор за мъже. Нургюл вече има и необходимият рейтинг за престижното международно звание и е необходима само още една норма, за да го получи. Успехът й е плод на целенасочен и упорит труд под ръководството на плеада именити треньори.

salimova
Vasil Antonov

Основният принос за успехите е на Живко Жеков, който успява да осигури финансирането въпреки всички трудности в шахматния живот у нас. Много голям е приносът и на личния треньор на Нургюл, международният майстор Вячеслав Тиличеев. За израстването на Нургюл принос имат и гросмайстор Никола Спиридонов, гросмайстор Петър Великов, гросмайстор Владимир Георгиев, гросмайстор Мариан Петров, гросмайстор Милен Василев.
"Със сигурност рискувам да пропусна някого и предварително моля да бъда извинен. Когато изброявам тези имена, си давам ясно сметка, че успехът на Нургюл е резултат не само на безспорния талант, който тя притежава. Той е следствие от обединените усилия на нейното семейство – дядо й Салим Салимов, баща й Илхан Ибриямов, и на много други хора и организации, помогнали и помагащи резултатите на девойката от село Крепча да станат реалност", коментира във фейсбук-профила си председателят на българската федерация по шахмат и народен представител, Васил Антонов. 
Турнир "Б" спечели сензационно 13-годишният Явор Николов, поставен под 36-ти стартов номер, с треньор Деян Димитров.

salimova
Vasil Antonov