Намаляват тежките и смъртните трудови злополуки в Ловеч
Намаляват тежките и смъртните трудови злополуки в Ловеч / netinfo
630 проверки са извършени за шестмесечието от Областната инспекция по труда в Ловеч. Всеки инспектор е извършил средно по 70 проверки при 66 за същия период на 2006 г. Постигнатият ръст от 7,7 % е резултат от използване на непланираното време преди всичко за осъществяване на контролна дейност, каза директорът на Инспекцията Георги Терзийски.

Проверени са общо 562 предприятия с 18 217 заети в тях или 10,63 % от всички стопански субекта. Най-много са проверените предприятия в отраслите “Строителство“ – 96, което представлява 15,24% от проверените предприятия и “Хотели и ресторанти“– 95 предприятия (15,07%).

11 проверки са за разследване на трудови злополуки. Инспекторите са извършили 17 проверки по сигнали на синдикати, НОИ, Агенцията по заетостта, медии, инспекторат, работодателски организации, кметства и други. Четири проверки са извършени по “горещ телефон”, от които за 2 случая са неоснователни. Извършени са 35 проверки за периодичен контрол на рискови обекти.

За първото полугодие на 2007г., инспекторите по труда са констатирали общо 2 805 нарушения. Те са с 18% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

В областта на здравословните и безопасни условия на труд са установени 2 321 нарушения или 83 % от общия брой нарушения. Най-голяма е групата на нарушенията по безопасността на труда – 1 032 (45% ). Констатирани са 355 нарушения по хигиената на труда и 482 нарушения на нормите, регламентиращи трудовите правоотношения.

За отстраняване на констатираните нарушения на нормите на трудовото законодателство са приложени общо 2 789 принудителни мерки.

Най-често административнонаказателна отговорност е търсена от работодателите и длъжностните лица в строителството, където са съставени 86 акта. През шестмесечието по данни на НОИ са станали 40 трудови злополуки.

Запазва се нивото на трудовия травматизъм в сравнение със същия период на миналата година, като тенденцията е към спад на тежките и смъртни злополуки.