Наградиха областния на Ловеч за социална и военно-патриотична дейност
Наградиха областния на Ловеч за социална и военно-патриотична дейност / dariknews.bg

Дружеството на военноивалидите и военнопострадалите в област Ловеч награди с грамота за добра съвместна социална и военно-патриотична дейност и по повод 100-годишнината от Балканската война областния управител на област Ловеч Ваня Събчева. Отличието й бе връчено на проведеното на 2 октомври, заседание на Инициативния комитет за честване на 100 години от Балканската и Междусъюзническата война, ръководено от областния управител, председател на комитета. Грамоти получиха и полк. Иван Русинов и на подполк. Мариан Петракиев.

Наградиха областния на Ловеч за социална и военнопатриотична дейност
netinfo

В заседанието участваха още представители на всички общини от област Ловеч, както и подполк. Иван Русинов - началник на гарнизон Ловеч, подполк. Мариан Петракиев - началник на военно формирование Ловеч, подполк. Венцислав Маринов - началник на Областен военен отдел, Николай Василев - началник на Военен клуб Ловеч, Никола Петров - председател на дружество „Военноинвалид", полк. Мирчо Райевски - председател на Съюз на офицерите и сержантите от запаса, Ганко Бенев - председател на Съюза на ветерените, Албена Йончева от Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев, Пенка Чернева - началник на Държавен архив - Ловеч, и Райко Райков - началник на Регионалния инспекторат по образование.

Както на всички е добре известно, през настоящата година ще се проведат чествания в цялата страна, като акцентът е в областите, на чиято територия са провеждани бойни действия. Считам, че наш дълг е да отдадем необходимата почит и признателност към всички участници в Балканската и Междусъюзническата войни. Не са малко загиналите от различните населени места в областта. Израз на признателността към тях са и издигнатите паметници и поставени паметни плочи, откри заседанието Ваня Събчева. Тя поясни идеята за организиране на фотоизложба от снимки и документи, посветени на Балканската и Междусъюзническата войни, която да бъде изложена първоначално във фоайето на Областна администрация и след това да бъде представена във всички общини на област Ловеч. Събчева прикани и Държавен архив, и библиотека, и военни да се включат с налични материали в инициативата. По време на заседанието стана ясно още, че подобна инициатива има и община Троян, където изложбата ще бъде открита след дни. Постъпи и предложение за поставяне на три паметни плочи, като за две от тях е осигурено и финансиране - на ген. Никифор Никифоров, на ген. майор Димитър Фиков и на подполк. Георги Векилски, предстои съгласуване с община Ловеч.

Държавен архив разполага с множество документи като част от тях дори са предоставени за националните чествания, обясни Пенка Чернева. Тя предложи при възможност таблата да бъдат поставени на открито с цел да бъдат достояние на повече граждани. Регионална библиотека също изрази готовност да се включи в инициативата и дори ще предостави филм, който да бъде показан в общините.
Подполк. Маринов, началник на Областен военен отдел предложи да се издаде възпоменателен лист „100 г. от Балканската и Междусъюзническата войни".
Работна група ще разгледа предложенията.

По време на заседанието като втора точка от дневния ред бе представена и презентация за доброволния резерв на въоръжените сили на Република България - какво е да си резервист, преимущества, здравни и социални преференции, изисквания към кандидатите, необходими документи, обучения и реализация. Подробна информация ще бъде публикувана и в сайта на Областна администрация за всички интересуващи се.