car boris
car boris / dariknews.archive

Днес се навършват 76 години от смъртта на цар Борис III-ти. Той умира през 1943 година в София, скоро след като се връща от визита при Адолф Хитлер. Слухове за смъртта му казват, че е отровен по нареждане на Хитлер, но сигурни доказателства до днес не са намерени. Погребан е в Рилския манастир, но през 1944-та г. тялото му е ексхумирано по нареждане на комунистическите управници. Днес е запазено само сърцето му, което се намира в Рилския манастир.

boris
dariknews.archive

Борис III-ти е роден на 30 януари 1894 г. в София. Пълното му име е Борис Клемент Роберт Мария Пий Станислав Сакскобургготски. Негов католически кръстник е папа Лъв XIII, а православен кръстник е император Николай II. Борис III-ти е цар на България от 3 октомври 1918 г. до 28 август 1943 г. Той е син на цар Фердинанд I, който абдикира в негова полза след поражението на България през Първата световна война.

През 1943 г. след натиск от страна на нацистите, българските власти се съгласяват да депортират евреите от новите територии, както и част от евреите от старите територии на страната. Първата част от плана е осъществена със съдействието на българската администрация, но втората се осуетява поради активното противодействие от страна на група народни представители, водени от под-председателя на Народното събрание Димитър Пешев, ръководството на Българската православна църква, видни интелектуалци, опозиционери.

Все още са недоказани твърденията, че подкрепата на цар Борис III за действията на видни общественици в защита на евреите стават причина за гнева на Хитлер и за смъртта на българския цар на 28-ми август 1943-та г.