/ iStock/Getty Images
"Младежки проект срещу хазартната зависимост започна в Плевен, финансиран по програма на Министерството на младежта и спорта с над 19 000 лева". Това съобщи  Катя Божикова, ръководител на проекта и председател на читалище "ЛИК" в Плевен.

В Плевен ще актуализират списъка на клубовете за хора с увреждания и за пенсионерите

Ангажирани са над 200 момичета и момчета от областта, които са настанени в Общинското средношколско общежитие през учебната година. Проектът е наречен "Заложи на сигурно!" и цели да укрепва личностния капацитет у младите хора на възраст 15-19 години като превенция срещу хазарта и други зависимости, поясни Божикова.

Инициаторите са получили подкрепа от Атанас Кършев - главен експерт на Министерството на младежта и спорта за областите Плевен и Ловеч, и Веселка Лилова - директор на Общоградско средношколско общежитие.

Три нови културни проекта ще получат финансова подкрепа от община Плевен

Проектът има заложени дейности и на терен през лятото, в по-малките населени места - там където са родени децата - Левски, Кнежа, Долна Митрополия, Гулянци и в други селища, каза Божикова.

От юли до октомври чрез гост-треньори и ментори от Превантивно-информационния център по зависимостите в Плевен младежите ще бъдат провокирани по различни теми - "Ти си твоят късмет - от фалшивите надежди до сбъдването на смислен начин на живот", "Голямата мрежа Интернет - невидимите рискове", "Тийн културата за боравене с пари" и други.

Предвижда се да бъде приложен и методът "Връстници обучават връстници", допълни Божикова. 
БТА