Младежка организация иска промяна в общинската Наредба 17
Младежка организация иска промяна в общинската Наредба 17 / dariknews.archive

Сдружение „Младежки Европейски Инициативи" - Плевен, алармира за една огромна несправедливост срещу младите хора в града. В момента действащата Наредба 17 определя цена от 80 лв. на час за наем в Регионална библиотека, като право на безплатно ползване имат само ученици и пенсионери, но не и граждански и неправителствени организации, които обикновено са в основата на обществените обсъждания. Същото важи и за Арт центъра в града.

Това сподели Йордан Христов - председател на Сдружение „Младежки Европейски Инициативи" - Плевен, и съобщи, че в тази връзка от Сдружението започват поредица от срещи с искане за промяна на общинската Наредба 17. Наредбата есвързана с определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Плевен.

Конкретният повод за недоволството от страна на Сдружението е отказ на Община Плевен да предостави за безплатно ползване една от залите за втората част от срещата за обществено обсъждане на проектозакона за доброволчеството, уточни Йордан Христов.

„На първата среща, преди седмица, дискусията уважиха голяма група граждани, експерти, младежки лидери и предварително заявеното време от 1 час не бе достатъчно, предвид многото идеи, дошли от участниците. В тази връзка при липса на Младежки дом в града, където младите хора да имат възможност да провеждат своите дискусии, ще предложим промяна на „Наредба 17" като в нея да бъде вписано изрично правото на младежки НПО да ползват общинските зали, да поставят информационни шатри и рекламни материали, свързани с младежки проекти и инициативи безплатно", допълва председателят на Сдружение „Младежки Европейски Инициативи".

От следващата седмица от Сдружението започва поредица от срещи и ще представи позицията си пред председателя на Общинския съвет в Плевен, кмета на Плевен проф.д-р Димитър Стойков, общински съветници от различните групи и народни представители.

"Време е една несправедливост към младите хора на Плевен да бъде прекратена", категоричен е Йордан Христов.