Митрополит Гавриил: Живя скромно, не направи никому зло и прости на всички
Митрополит Гавриил: Живя скромно, не направи никому зло и прости на всички / пресцентър-област Ловеч

"Патриарх Максим е роден в нашия край, оттук е тръгнал монашеският му път. И през всичките си години Негово светейшество винаги се е връщал в родния си край - и в трудни за него и църквата, и в щастливи лични моменти. Житейският му път е неразривно свързан и с Ловеч като Ловчански митрополит.

През време на служението в епархията, въпреки тежката политическа обстановка по онова време са построени и осветени от него, няколко нови храма. Патриарх Максим е почетен гражданин на община Троян, а от тази година е и почетен гражданин на община Ловеч по предложение на Ловчанския митрополит Гавриил. За областта кончината на Негово светейшество е наистина тежка загуба. Светла му памет!", сподели в разговор с поклоници, областният управител Ваня Събчева.

Тленните останки на Българския патриарх пристигнаха в родното му място в с. Орешак следобед. Преди да пристигне в Троянската света обител, траурният кортеж спря за малко пред родния му дом.

Митрополит Гавриил Живя скромно не направи никому зло и прости на всички
netinfo


Ковчегът бе положен в иззиданата гробница зад чудотворната икона на Богородица Троеручица, като преди това бе отслужено опело. Короната на патриарха бе свалена от главата му и на нейно място бе сложено патриаршеското му було. После Търновският митрополит Григорий преля тленните останки с вино - символ на Христовата кръв, ковчегът бе затворен, а владиците запяха "Христос Воскресе". Това песнопение се изпълнява само при специални траурни церемонии.

"Изпратихме един достоен човек с големи заслуги за църквата, който ще остане пример за нас. Живя скромно, не направи на никого зло и прости на всички", каза в краткото си слово Ловчанският митрополит Гавриил.

Митрополит Гавриил Живя скромно не направи никому зло и прости на всички
netinfo

В Троянския манастир Максим е бил приет за послушник още като дете. Неговата последна воля е била да бъде погребан именно тук.

Хиляди поклоници от цялата страна дойдоха, за да изпратят патриарх Максим в последния му дом. Сред тях бяха и народните представители от ГЕРБ д-р Анатолий Йорданов, Христофор Ачков, областният управител на Велико Търново Пенчо Пенчев и кметът на старопрестолния град, представители на местната власт от Троян и Ловеч, областният управител на Ловеч, Ваня Събчева и заместникът й Сашо Данков.

Митрополит Гавриил Живя скромно не направи никому зло и прости на всички
netinfo