6ach
6ach / bsp pleven
Общо събрание на шахматната общност трябва да се състои на 18-ти ноември 2018 г. като има всички законови предпоставки за провеждането му, заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Той допълни, че събрание ден по-рано в град Трявна, е нелегитимно.

Министър Кралев откликна на призива, отправен му преди броени дни, от председатели на шахматни клубове и разговаря с тях. Те са сред поискалите свикване на събрание за избор на ново ръководство на „Българска федерация по шахмат 1928”. Кралев изслуша доводите им. Гарантира, че изборът ще е честен, без политическа намеса и без натиск отвън. Повдигнат беше въпросът за общото събрание във Велико Търново, когато лично той наложи д-р Руслан Тошев за президент на БФШ 1928. Отчетени бяха всички последици от това действие.
Злоупотребите в българския организиран шахмат трябва да се прекратят. След 18 ноември пред новоизбраното ръководство ще стоят редица трудности. То трябва да има волята, постоянството и търпението да ги разреши. Държавата и лично спортният министър ще съдейства, с всички законови правомощия, които има, тези желания да станат факт.

Шахматните деятели настояха новият президент на ФИДЕ Аркадий Дворкович, който те подкрепяха чрез декларации, да посети страната ни и да се срещне с министър-председателя Бойко Борисов. Поканата за визитата ще е по инициатива на министър Кралев и депутата Васил Антонов, който е кандидат за председател на БФШ 1928.