/ dariknews.archive
По време на отбелязването на Празника на Българската авиация и 40 години от полета на първия български космонавт на летището край Долна Митрополия, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обяви точната дата на възстановяването на Висшето военно-въздушно училище „Георги Бенковски“.

Правителството предлага на НС възстановяване на ВВВУ"Георги Бенковски"

Каракачанов припомни предстоящите стъпки като добави, че ще е необходимо и известно допълнително финансиране: „На 18-ти април - Комисия по отбрана, на 27-ми април, преди Великден - Парламента.

От тук нататък разчетът, който сме направили е от 1 януари 2020-та година, факултетът възстановява статута си на Висше военновъздушно училище“, каза пред журналисти Красимир Каракачанов.

Той благодари на всички, които са били съпричастни към българската авиация: „Защото подкрепата за възстановяване на Военновъздушното училище беше, както от страна на Командването на военновъздушните сили, така и на всички онези, които са свързани с аавиацията в България“.

Каракачанов добави, че така ще се възстанови и статутът на България като страна, която обучава и дава възможност да се овладява професията на авиатора. „Необходими са и допълнителни средства, защото преподавателският състав трябва да нарасне, а това са допълнителни бюджетни разходи.

Вече отделихме над 4 милиона лева за сградния фонд и базата. Може би ще са необходими още малко средства, за да се приведе базата в нужния вид, за да си изпълнява задълженията“, добави Красимир Каракачанов.