Минерали от музей „Земята и хората гостуват в Ловеч до декември
Минерали от музей „Земята и хората гостуват в Ловеч до декември / archiv.DarikNews

Изложбата „Минералите - неувяхващите цветя на природата" на Националния музей „Земята и хората" ще гостува в Ловеч до декември, съобщиха от Регионалния исторически музей. Експозицията ще бъде открита на 8 юни, в 17:00 часа в сградата на музейната сбирка „Васил и Атанас Атанасови".

Тя включва около 200 минерални образци от четири тематични колекции - гигантски кристали, скъпоценни и декоративни камъни, минерали от България, природни картини.
Националният музей „Земята и хората", въпреки своята едва 25-годишна история, съхранява най-голямата в България колекция от минерални образци - над 25 хиляди броя, в това число - уникална колекция от 115 гигантски кристали от Бразилия, скъпоценни и декоративни камъни от цял свят, най-пълната колекция от минералното разнообразие на България и света.

В постоянната експозиция са експонирани едва около 3000 образеца. За да бъдат показани повече от минералните богатства, съхранявани във фондовете на музея, за да достигнат музейните експонати до много повече хора, през 1989 година са сформирани пътуващи изложби, които гостуват в различни градове на България и чужбина.

До 2012 година, музеят е осъществил 36 гостуващи изложби в 30 града, от които 28 в България и два в чужбина.